Vláda zmrazí důchody. Loni do penze vyhnala tisíce lidí

Petr Holub
15. 3. 2012 10:55
Účet za malou penzijní reformu? Šest miliard korun navíc
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Thinkstock

Praha - Plán ekonomických ministrů, kteří chtějí od příštího roku zmrazit důchody, je vynucen nečekanými dopady takzvané "malé penzijní reformy".

Do předčasných důchodů loni vláda vyhnala osmdesát tisíc lidí a daňoví poplatníci za to zaplatí miliardy.

Ukazují to definitivní údaje o tom, kolik nových důchodů přiznala Česká správa sociálního zabezpečení v minulém roce.

Celkem bylo registrováno 155 tisíc nových důchodců, o padesát tisíc víc než před pěti lety.

"Interpretaci zatím nemáme k dispozici," uvedla na dotaz Aktuálně.cz mluvčí Jana Buraňová.

Z detailního pohledu na statistiky je však vidět, proč lidé do penze odešli. V první polovině roku 2011 se ještě odchody udržely pod úrovní předchozích dvou let, kdy lidé volili předčasné důchody jako útěk před ekonomickou krizí.

K necelým šedesáti tisícům nových starobních důchodců v prvním pololetí 2011 však přibylo rekordních 95 tisíc důchodců v druhé polovině roku.

Desetitisíce seniorů se zachovaly ekonomicky. I když odešli do penze třeba o rok dříve a přišli tak o část svého důchodu, pořád budou mít víc peněz, než kdyby počkali, až jim důchod sníží malá penzijní reforma.

Sazby nových důchodů totiž reforma snížila v poslední době hned dvakrát, v říjnu a v lednu.  

Úspory a další úspory

Padesát tisíc předčasných důchodců s průměrnou penzí 11 tisíc korun přijde letošní státní rozpočet na 6,6 miliard korun.

Tato částka odpovídá zvýšení všech penzí o dvě procenta. Právě proto chtějí ekonomičtí ministři zrušit valorizaci pro příští rok a peníze tak dostat zpátky.

Malá penzijní reforma měla ušetřit peníze, při svém spuštění má tedy opačný efekt. Vládní tažení za úsporami zkomplikovala a vynucuje další úspory.

Malou penzijní reformou přišel pracovní trh o starší, zpravidla kvalifikované pracovníky. Osmdesát tisíc předčasných důchodců znamená pokles pracovní nabídky skoro o dvě procenta během jednoho roku.

Další údaje sociální správy potvrzují, že reforma vyhnala na odpočinek zaměstnance, kteří by jinak chtěli pracovat a kteří nemají problém s hledáním práce.

Do roku 2010 odcházelo do penze každoročně 10-12 tisíc pracovníků, kteří "přesluhovali" a pracovali i v důchodovém věku. Loni se jejich počet snížil na 5,6 tisíce.

 

Právě se děje

Další zprávy