ABL mění název. Jen několik dní po soudu s Bártou

Domácí Domácí
13. 3. 2012 13:18
Bezpečnostní agentura se přejmenovala na Mark2 Corporation

Praha - Bezpečnostní agentura ABL, která špiclovala některé pražské politiky, od úterý změnila svůj název.

Přejmenovala se na Mark2 Corporation, jak ukazují její internetové stránky.

Matěj Bárta, který vedení společnosti převzal od svého bratra Víta, to v dopise oficiálně oznámil zaměstnancům, uvedl server Lidovky.cz.

Stalo se tak jen několik dní poté, co se celý minulý týden u soudu ABL propírala při projednávání údajné korupční aféry lídra vládních Věcí veřejných Víta Bárty.

"Jedná se o dlouhodobě připravovaný krok. Změna nesouvisí s politikou, není důvod," uvedl pro Aktuálně.cz mluvčí společnosti Martin Marcilis.

Novým šéfem společnosti se stal Michal Fábera. Ten byl mimo jiné do roku 2006 generálním ředitelem konkurenční bezpečnostní agentury Group 4 Securitas.

Vít a Matěj Bárta u soudu. I tady se často skloňovalo jméno ABL.
Vít a Matěj Bárta u soudu. I tady se často skloňovalo jméno ABL. | Foto: Ludvík Hradilek

V současné době je také jediným akcionářem Orange Group, která se podle svých webových stránek specializuje na poradenství, vzdělávání nebo dodávku bezpečnostních služeb. 

ABL založil během studií, ve svých 19 letech, Vít Bárta. Původně se jednalo o pořadatelskou firmu, jejímž prvním klientem se stala Státní opera Praha.

Propojení lidí z Věcí veřejných na ABL často vyvolávalo roztržky i ve vládní koalici. Vít Bárta například musel vysvětlovat a omlouvat se premiéru Petru Nečasovi za sledování některých politiků v Praze 11, včetně tehdejší starostky Marty Šorfové.

Vít Bárta změny v rodinné firmě odmítl komentovat. "Nebudu to nějak vysvětlovat. Nemám s tím nic společného," řekl Aktuálně.cz.

 

Právě se děje

Další zprávy