Dobeš na Brusel nedá, velké projekty stáhnout nehodlá

Jakub Novák
14. 3. 2012 8:50
Kritizovaný FINGRAM pokračovat nebude, ostatní projekty ale zřejmě ano
Na jaká slova z Bruselu ministerstvo školství uslyší?
Na jaká slova z Bruselu ministerstvo školství uslyší? | Foto: Reuters

Praha - Ministerstvo školství zřejmě shodí ze stolu kritizovaný projekt FINGRAM, v ostatních velkých projektech z peněz EU však hodlá pokračovat.

Ignoruje tak doporučení bruselských úředníků, aby šest miliard určených na tyto projekty nasměrovalo do škol.

Vyplývá to z vyjádření tiskového mluvčího ministerstva Hynka Jordána.

"Ministerstvo školství nadále pracuje na projektových záměrech ostatních IPn projektů. Není tedy pravda, že by po něm Evropská komise požadovala, aby na nich pracovat přestalo," vysvětluje Jordán.

Zároveň potvrdil, že Komise vydala k projektu FINGRAM zásadní připomínky a že ministr Josef Dobeš (VV) nepodpoří žádný z projektů, který by její podporu neměl.

Ministerstvo tak ignoruje vyjádření úředníků Evropské komise, kteří mu vzhledem k velmi omezenému času, který pro přípravu národních projektů zbývá, doporučují, aby zanalyzovalo možnosti přesunu finančních prostředků z tzv. 3. prioritní osy Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost do 1. a 2. prioritní osy.

Jednoduše řečeno - ministerstvo by mělo upustit od příprav projektů jako NEDIR, PŘEKVAP, PROROK nebo Pospolu a raději poslat tyto peníze do projektů na základních, středních a vysokých školách.

S komentářem bruselských úředníků, v němž doporučují ministerstvu školství shodit ze stolu projekt FINGRAM, přišel v pondělí deník Insider.

 

Právě se děje

Další zprávy