Nečasovi vyslanci letí do Bruselu zachránit 800 miliard

Petr Holub
9. 3. 2012 7:00
Teoreticky hrozí, že se v nejbližších měsících proud evropských dotací zastaví úplně
Hrozí, že v nejbližších měsících se proud eurodotací zastaví.
Hrozí, že v nejbližších měsících se proud eurodotací zastaví. | Foto: Thinkstock

Praha - Potíže eurodotací se prohlubují. Premiéra Petra Nečase před tím varoval komisař Johannes Hahn, který má dotace na starost.

Evropští auditoři našli vážné chyby v mechanismu, jehož pomocí má Česko do konce roku 2013 vyčerpat 800 miliard korun. Žádají proto nápravu. Do Bruselu proto vyráží úředníci odpovědní za dotace.

Problém na financích

Informaci Aktuálně.cz o rozhovoru s komisařem potvrdil premiér Petr Nečas. "Je to pravda, hovořil jsem v úterý telefonicky s panem eurokomisařem Johannesem Hahnem," uvedl.

Připustil také, že s Hahnem jednali o potížích při čerpání dotací. "Základním problémem je podle něj fungování auditního systému ministerstva financí," upřesnil.

Tím podtrhl vážnost situace. Takzvaný Auditní orgán je odborem na Kalouskově ministerstvu a odpovídá za celý kontrolní systém při čerpání evropských dotací. Pokud tedy evropští úředníci kritizují práci auditu na ministerstvu financí, pak mají vážné pochybnosti, jak funguje kontrola ve všech evropských programech.

Kalouskovi úředníci ovšem jakékoli nedostatky na svém ministerstvu odmítají.

Evropská komise podle nich nemá největší výhrady vůči práci ministerstva financí, ale kritizuje ostatní ministerstva a kraje, které mají na starosti rozdělování finančních částek z konkrétních programů.

"Evropská komise věří ministerstvu financí a naopak nevěří systému na úrovni operačních programů," zdůraznil Jakub Haas z tiskového oddělení.

Dvě zprávy o českém čerpání

Důležité je načasování Hahnova telefonátu. Jeho auditoři z generálního ředitelství pro regionální politiku právě dokončují zprávu o českém čerpání v minulém roce. Komisař má nepochybně přístup k její předběžné verzi.

Nejpozději do konce dubna zveřejní zprávu o českém čerpání také Evropský účetní dvůr.

Pokud obě zprávy dopadly pro Česko špatně, pak teoreticky hrozí, že se v nejbližších měsících proud evropských dotací zastaví úplně, anebo v některých programech.

Už dnes Brusel neproplácí čtyři ze sedmnácti operačních programů (Doprava, Životní prostředí, Vzdělávání pro konkurenceschopnost, Severozápad). Jejich prostřednictvím se přitom má vyčerpat přes 40 procent přidělených dotací.

Tři emisaři a Vicenová

V reakci na telefonický rozhovor odlétají v pátek do Bruselu nejvyšší úředníci odpovědní za čerpání. Za přítomnosti velvyslankyně u Evropské unie Mileny Vicenové mají jednat o problémech, které vyplývají ze zjištění Hahnových auditorů.

S evropskými experty pro regionální politiku obvykle vyjednávají tři ministerští náměstci. Ministerstvo pro místní rozvoj reprezentuje Daniel Braun, ministerstvo financí Jan Gregor a od srpna 2011 Miroslav Matej. Právě Matej má na starost Auditní orgán.

Milena Vicenová.
Milena Vicenová. | Foto: Vojtěch Marek

Zmíněná ministerstva informaci o páteční návštěvě v Bruselu potvrdila, resp. nevyloučila.

"V Bruselu proběhne jednání, kterého se bude účastnit pan náměstek Matej a zástupce Platebního a certifikačního orgánu. Tématem budou opatření týkající se provádění auditů a jejich administrativní kapacity," vysvětil Jakub Haas z ministerstva financí. "Platební a certifikační orgán", za který nese odpovědnost náměstek Gregor, dohlíží na finanční toky mezi Bruselem a Prahou.

Účast náměstka Brauna komentovala mluvčí ministra pro místní rozvoj Jana Jabůrková jen opatrně. "Neustále probíhají jednání na různé úrovni. Je to obvyklá praxe každého členského státu jednat a komunikovat s představiteli Evropské komise," odpověděla na dotaz Aktuálně.cz.

 

Právě se děje

Další zprávy