Hegerovy škrty v praxi: Lékaři mají radit po telefonu

Radek Nohl Radek Nohl
8. 3. 2012 7:00
Na jednu zdravotní sestru připadne až dvakrát tolik pacientů než nyní, méně bude i lékařů
Jaroslav Sypecký (94) při rehabilitaci chůzí na chodbě jednoho ze tří oddělení. V loňském roce v Ryjicích léčili přes šest set pacientů.
Jaroslav Sypecký (94) při rehabilitaci chůzí na chodbě jednoho ze tří oddělení. V loňském roce v Ryjicích léčili přes šest set pacientů. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Až dvakrát tolik pacientů na jednu zdravotní sestru i méně lékařů na noční službě. A bude-li vám hodně zle, méně zkušenému doktorovi pomůže jeho kolega - po telefonu.

V extrémních případech se lékaři budou muset postarat až o 90 lůžek, a to hned na několika odděleních. V nemocnicích následné péče budou mít na starosti dokonce 250 lůžek.

Takové jsou změny vyplývající z nové vyhlášky ministra zdravotnictví Leoše Hegera, kterou jeho úřad právě odeslal do Legislativní rady vlády a Aktuálně.cz ji má k dispozici. Novinky začnou platit zřejmě už v příštím roce.

Ministr přitom se svým nápadem narazil na ostrou kritiku.

"Podle mě je to hodně bolestná věc. Nedokážu si vůbec představit, že doktor bude radit po telefonu jinému lékaři, co má v případě komplikací dělat," říká prezident lékařské komory Milan Kubek.

Zruší místa pro doktory

Nemocnice podle vyhlášky budou moci zrušit pro oddělení se šedesáti lůžky jedno lékařské místo. Ministerstvo ale argumentuje tím, že počty se sníží zejména při nočních službách, kdy je doktorů zbytečně mnoho.

Zatímco teď mají zdravotní sestry na starosti dvacet pacientů, brzy to bude až dvakrát tolik. Sloužit má také méně lékařů. Někteří budou muset v případě komplikací dojet do několika minut do nemocnice nebo poradit mladším po telefonu.

"Už teď se během služby nezastavíme. Vůbec si nedokážu představit, co by se dělo, kdyby se měl počet ještě zredukovat," prohlásil chirurg vinohradské nemocnice Miloš Voleman, který je rovněž místopředsedou lékařských odborů.

Podle mluvčího ministerstva Vlastimila Sršně vyhláška určuje minimální počet personálu, pod který nebudou moci nemocnice klesnout. "Počítá se s tím, že v některých menších zařízeních třeba bude lékařů více," uvedl Sršeň.

Nemocnice ušetří na přesčasech

Třeba ředitelé velkých fakultních nemocnic tvrdí, že jich se nová vyhláška výrazně nedotkne.

Foto: Ondřej Besperát

"Teoreticky by díky ní mohl klesnout počet přesčasových hodin, s tím ale problém nemáme," uvedl ředitel motolské nemocnice Miloslav Ludvík. V takovém případě by některá zdravotnická zařízení mohla ušetřit.

Jenže nebude se jen šetřit. Ministerstvo spravedlnosti spočítalo, že po zavedení vyhlášky bude potřebovat zhruba 6,3 milionu korun na platy sanitářů nebo ošetřovatelů ve zdravotnických zařízeních Vězeňské služby ČR.

A třeba léčebny změna donutí, aby například zdravotních sester přijaly více. Menší zdravotnická zařízení pak budou tlačena k tomu, aby v nich pracoval jen kvalifikovaný personál.

Na JIP bude lékařů stejně

Ministerstvo sice většinu připomínek, zejména od lékařské komory, odmítlo, během připomínkového řízení ale také ustoupilo.

Na jednotkách intenzivní péče se lékař bude i nadále starat během noční služby o maximálně osm pacientů. Podle původního návrhu přitom mělo na jednoho doktora připadat dvanáct pacientů. 

Vyhláška by sice měla platit od 1. dubna 2012, to se ale podle ní budou muset řídit jen úplně nová zdravotnická zařízení. Státní nemocnice budou mít čas do začátku příštího roku, nestátní zdravotnická zařízení budou mít o tři měsíce navíc.

 

Právě se děje

Další zprávy