Nezbývá, než plzeňská práva zavřít, říká bývalý student

Jakub Novák
10. 3. 2012 21:13
Změny k lepšímu jsou nepravděpodobné, tvrdí Martin Marek
Martin Marek
Martin Marek | Foto: martinmarek.cz

právnická fakulta promarnila svoji šanci na změnu a potřebovala by radikální personální čistky.

"Nevěřím ovšem, že se to stane. Proto nezbývá nic jiného, než plzeňská práva zavřít," říká Martin Marek, bývalý student této fakulty.

Právě on byl tím, kdo otevřel kauzu na plzeňských právech.

Poté nastaly změny, které slibovaly obrácení situace v Plzni k lepšímu. Nastartoval je tehdejší děkan a současný ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil. Bohužel se je nepodařilo dotáhnout do konce.

Podle Marka byla hlavním důvodem skutečnost, že z fakulty tehdy neodešli všichni lidé spojení s podvody.

Pověstným hřebíčkem do rakve pak mělo být zvolení Květoslava Růžičky děkanem. Ten se totiž na svém postu právě o tyto lidi opřel.

Následkem toho mnozí z učitelů - v čele s profesorem Karlem Eliášem - fakultu opustili. To bylo pro malou fakultu, jako je ta plzeňská, téměř likvidační.

Aktuálně.cz: Kdy jste studium v Plzni ukončil a proč?

Studoval jsem od září 2006 do března 2011. V únoru 2010 jsem po zimním semestru přerušil studium do září 2010 kvůli volební kampani SZ. V březnu 2011, kdy se do učitelské části senátu dostali pouze příznivci bývalého vedení Milana Kindla a bylo jasné, že ze školy odejdou lidé kolem prof. Karla Eliáše, jsem studia ve čtvrtém ročníku zanechal.

Nechtěl jsem mít zápočty a zkoušky od učitelů, o kterých vím, že se podíleli na podvodech na plzeňských právech.

A.cz: Co říkáte na současnou situaci?

Plzeňská fakulta již promarnila svoji šanci. Škola se neočistila personálně ani není schopna fungovat standardním způsobem. Ve stávajícím vedení je deset učitelů, kteří byli ve vedení děkanů Kindla a Zachariáše. Většina z nich se například přímo podílela na podvodném studiu Radovana Vítka.

Kromě toho vedení fakulty prokázalo, že nezvládá školu řídit ani po manažerské stránce, a přišlo postupně o akreditace doktorských programů a nyní i o akreditaci magisterského programu.

Milan Kindl
Milan Kindl | Foto: Ludvík Hradilek

A.cz: Jak se tváříte na současné protesty studentů plzeňských práv?

Nevadí mi, že studenti protestují, ale vadí mi způsob protestu a také cíl. Obviňují akreditační komisi z toho, že chce zavřít jejich fakultu. Jenže příčina je ve špatné práci vedení děkana Růžičky a nyní děkana Paulyho.

Vedení fakulty nechalo odejít přední odborníky a více než rok přehlíželo zprávy akreditační komise, která upozorňovala na existující nedostatky. I přes kritiku od akreditační komise nebyl například dlouhodobý záměr fakulty projednán ve vědecké radě, i když to vyžaduje zákon. Nakonec vedení předložilo akreditační komisi velmi špatnou žádost o prodloužení akreditace.

A.cz: Co se Vám na těchto protestech nelíbí?

Studenti, kteří nyní protestují před fakultou, směřují svůj hněv na akreditační komisi. Přitom za ztrátu akreditace je zodpovědné vedení fakulty. Protesty organizují lidé ze sdružení Ius Infinitum, které tvoří učitelé a studenti a které v říjnu 2011 pořádalo konferenci, kde byl hlavním hostem právě Milan Kindl.

Vystupující studenti na demonstracích jsou signatáři akce D.O.S.T. a členové Mladých konzervativců z Plzně. Když však chtěli vystoupit členové studentské komory akademického senátu fakulty, nedovolili jim to. Studenti, kteří teď protestují, vychvalují stávající vedení, ale když odcházeli odborníci v čele s prof. Eliášem, tak mlčeli. Stejně tak, když na škole docházel k podvodům.

Teď protestují na podporu vedení, které přitom svojí špatnou prací zapříčinilo konec fakulty. Je to pro ně pohodlné a bezpečné, ale celé je to vlastně absurdní divadlo.

A.cz: Co bylo hlavním důvodem selhání změny, kterou nastartoval Jiří Pospíšil?

Jednoznačně to, že se škola nezbavila vyučujících, kteří byli přímo spojeni s podvody, které se na fakultě odehrávaly. Důležitým mezníkem pak byla volba děkana Květoslava Růžičky, na podzim 2010, který se právě o tyto učitele opřel.

Výsledkem byl odchod učitelů kolem Karla Eliáše a následovaly ztráty doktorské a magisterské akreditace.

Budova plzeňských práv
Budova plzeňských práv | Foto: Ludvík Hradilek

A.cz: Kdo je podle Vás za nastalou situaci vlastně zodpovědný?

Vina jednoznačně leží na vedení děkana Květoslava Růžičky, které připravovalo žádost o prodloužení akreditace. Že je pár týdnů děkanem Jan Pauly, na tom nic nemění. Stejní lidé ve vedení dále zůstávají, škola nenahradila odborníky, kteří odešli, nepodává grantové žádosti, věda a výzkum se s odchodem 30 učitelů kolem profesora Eliáše propadla.

Dalším viníkem je akademický senát fakulty, konkrétně jeho učitelská část, která v loňském roce dvakrát zablokovala studentské kurii snahu o odvolání děkana Růžičky, a to v době, kdy to ještě mělo smysl a bylo možné školu stabilizovat. Dnes už to podle mého názoru možné není.

A.cz: Existuje ještě nějaká cesta, jak vzniklou situaci napravit?

Posledním řešením by mohlo být uvalení nucené správy a radikální personální očištění školy. O to může požádat rektorka ZČU. Nevěřím ovšem, že se to stane. Proto nezbývá nic jiného, než plzeňská práva zavřít.

 

Právě se děje

Další zprávy