Důchodci ostře odmítli škrty v penzích, hrozí protesty

ČTK ČTK
2. 3. 2012 15:11
Zástupci seniorských organizací v pátek jednaly s vedením ČSSD
Předseda svazu důchodců označil plánované škrty za neslýchané (ilustrační foto).
Předseda svazu důchodců označil plánované škrty za neslýchané (ilustrační foto). | Foto: Reuters

Praha - Čtyři seniorské organizace odmítají chystané zmrazení penzí či zpomalení jejich růstu, které plánuje vláda.

Podle nich by se tak dál snižovala životní úroveň důchodců v Česku.

Novinářům to v pátek po jednání s vedením ČSSD řekli představitelé rady seniorů, svazu důchodců, asociace důchodců odborářů a klubu seniorů. Nevyloučili případné protesty.

"Českým seniorům od roku 1989 poklesla životní úroveň o pětinu. Mají o třetinu horší penze, než je evropský průměr. Reálná kupní síla je proti průměrným mzdám o polovinu horší. Průměrný český důchod je 400 eur, v Řecku je to 1600 eur," řekl šéf Rady seniorů ČR Zdeněk Pernes.

Podotkl, že rada využije "všech možností", aby chystaným plánům zabránila. Připravované škrty označil za neslýchané i předseda svazu důchodců Oldřich Pospíšil. "Je to znevážení práce našich generací," míní.

Protesty by mohly být masové

Cílem kabinetu je nezvyšovat zadlužení země a udržet plánované snižování schodků rozpočtu. Dosáhnout toho chce mimo jiné zmrazením penzí či jejich menší valorizací, zvýšením daně z přidané hodnoty či zdvojnásobením sazby daně za elektřinu.

Podle Jaroslava Tůmy z asociace důchodců odborářů je taková politika vůči penzistům likvidační.

Tůma věří, že by si případné protestní akce získaly podporu důchodců i lidí před důchodem a mohly by být masové. Postěžoval si na přístup některých médií a politiků, kteří prý postup seniorů zesměšňují. "Důrazně protestovat" jsou důchodci připraveni i podle předsedy klubu seniorů Jaroslava Kánského.

Ministr financí chce penze zmrazit

Zmrazení penzí na příští tři roky navrhl ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Ministr práce Jaromír Drábek (TOP 09) by dal přednost změně valorizace, aby důchody v budoucnu rostly pomaleji. Chtěl by, aby se v příštím roce zvýšily aspoň o procento.

Zvedat by se mohly podle toho, kolik by se vybralo na sociálním pojištění. Premiér Petr Nečas (ODS) navrhuje, aby se valorizace vázala na růst hrubého domácího produktu. Nyní se ve zvyšování odráží inflace a růst mezd. Podle Drábka jsou zveřejněné záměry jen podklad pro jednání.

Sociální demokraté, kteří se v pátek s představiteli seniorských organizací sešli, vládní plány kritizují. Podle šéfa strany Bohuslava Sobotky škrty výrazně ohrožují sociální jistoty seniorů. ČSSD požaduje mimo jiné odklad důchodové reformy.

 

Právě se děje

Další zprávy