Dobeš lže, tvrdí TOP 09 a chce ministrovu hlavu

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor), Jakub Novák
1. 3. 2012 12:16
TOP 09 se ohradila proti výroku ministra školství, že právě jejich strana pohřbila školné
Gazdík: "Dobeš lže a měl by se za to omluvit."
Gazdík: "Dobeš lže a měl by se za to omluvit." | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Vládní TOP 09 se ostře ohradila vůči výroku ministra Josefa Dobeše (VV), který ji označil za stranu, která pohřbila myšlenku školného.

Předseda poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík dal ministrovi na výběr - buď mu s přípravou zákona, který podle jeho slov nezvládl, pomůže, nebo požádá o jeho výměnu.

"Variantou je, že požádáme stranu Věci veřejné, aby na tak zásadní post, jakým je vedení ministerstva školství, dodala někoho v lepší psychické kondici," upřesnil Gazdík.

Dobeš v rozhovoru pro Aktuálně.cz řekl, že zástupci TOP 09, kterými měli být Anna Putnová a Petr Gazdík, se "sešli se studenty a pohřbili školné".

"Vyjádřili se ve smyslu, že ho není nyní třeba přijímat," řekl ministr Dobeš.

"Pan ministr Dobeš lže. Žádné schůzky se studenty jsem se v posledních týdnech nezúčastnil. Za tuto lež by se měl omluvit," oponuje Gazdík.

Podle Putnové navíc TOP 09 neustále opakuje, že považuje zavedení školného za nutný krok při reformě financování vysokých škol.

Ministerstvo školství však podle ní promarnilo loňský rok z hlediska přípravy záměru i z hlediska komunikace s akademickou sférou. Právě kvůli nedostatečné komunikaci byl Dobeš akademiky často kritizován.

Proti Dobešovým výrokům týkajícím se zápisného se ohradil zase předseda Rady vysokých škol Jakub Fischer.

Ten Aktuálně.cz řekl, že opravdu není tím, kdo by "v poslední době přinesl na stůl návrh zápisného".

Fischer se podle svých slov pouze podivoval nad nejasností návrhů z dílny MŠMT, kdy "pan ministr hovořil o zpřísnění poplatků při překročení studia a o výrazném zvýšení poplatků za další studium, zatímco druhý den přišlo MŠMT ústy své tiskové mluvčí paní Savičové s návrhem na zápisné."

Jaká bude odezva Věcí veřejných? Udrží Dobeš svou pozici? Přijďte diskutovat na facebookovou stránku autora článku!

 

Právě se děje

Další zprávy