Rychlost smí měřit jen policie, rozhodlo ministerstvo

ČTK ČTK
29. 2. 2012 17:17
Obce si na měření rychlosti najímají soukromé firmy, to má nyní skončit
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Měřit rychlost může pouze státní nebo městská policie, řeklo s konečnou platností ministerstvo. Města a obce už si na kontrolování řidičů nemohou najímat soukromé firmy.

Ministerstvo pro obecní úřady připravilo speciální návod, jak při organizování měření rychlosti postupovat.

Podle mluvčího ministerstva Jakuba Žižky by měly skončit dlouholeté spekulace o tom, kdo vlastně na českých silnicích smí měřit a kdo ne.

Už podle současných právních norem může radary obsluhovat pouze policie. Města a obce to však nedodržují a stále častěji si najímají soukromé společnosti.

"Takovým posledním známým případem je kauza města Prostějov. Zde proběhl státní odborný dozor ministerstva dopravy, který jednoznačně konstatoval, že soukromá firma nemůže měřit rychlost a nakládat s daty z radarů," uvedl mluvčí.

Právě na základě tohoto prostějovského případu se rozhodlo ministerstvo připravit informaci pro obecní úřady. V té je možné se dočíst, že jediným oprávněným subjektem obsluhující záznamové zařízení pro měření rychlosti je státní, případně obecní policie. Správní řízení pak výhradně náleží příslušnému správnímu orgánu.

"Pevně věřím, že na základě této informace již bude v oblasti měření vozidel jasno. Žádný právní předpis nestanovuje případnou možnost přenosu plnění na soukromoprávní subjekt," uvedl ministr dopravy Pavel Dobeš (VV).

 

Právě se děje

Další zprávy