Vesmírná vzácnost se blíží. Uvidíme pět planet a kometu

Tereza Krobová Tereza Krobová
29. 2. 2012 8:05
Během března bude pouhým okem viditelný Mars, Jupiter, Venuše, Merkur a Saturn
Na východním obzoru se po 22. hodině objeví i Saturn.
Na východním obzoru se po 22. hodině objeví i Saturn. | Foto: Reuters

Česká republika - Konec února a začátek března přichystal pro milovníky astronomie vzácný úkaz. Na obloze budou moci spatřit hned pět planet sluneční soustavy.

"Večer od západního obzoru najdeme Merkur, Venuši, Jupiter a Mars. V pozdějších hodinách, po západu Merkuru, na východním obzoru přibude Saturn," doplňuje Petr Horálek z Astronomického ústavu v Praze. Kromě planet navíc oblohu zkrášlí i jasně viditelný Měsíc a malá kometa.

Všechny planety budou viditelné pouhým okem. "Zejména Jupiter s Venuší pro jejich velkou jasnost nepřehlédneme," dodává Horálek.

Na pozorování vzácného úkazu nebude potřeba žádný přístroj, stačí jen vyhledat místo s dobře odkrytým západním obzorem. Ti, kteří chtějí planety zkoumat pečlivěji, se však bez dalekohledu neobejdou. "Nejlepší volbou je návštěva nejbližší hvězdárny," dodává Horálek.

Naposledy mohli lidé všechny planety spatřit v roce 2004. Nyní vydrží na obloze tři roky, ovšem právě letos budou vidět nejlépe. Znovu je pak budeme moci sledovat až v roce 2036.

Planety viditelné i z měst

Venuši a Jupiter můžeme sledovat již několik měsíců. Venuše je nejjasnější planetou sluneční soustavy a po Měsíci a Slunci nejjasnějším objektem vůbec.

"Spatříme ji nyní i z měst jako výrazný stříbřitý objekt nad jihozápadním obzorem, svítí tedy jako Večernice," dodává Horálek.

O něco slabší Jupiter pak vypadá jako kotouček s pásy, všimnout si můžeme i jeho čtyř měsíců. Obě planety se k sobě pomalu přibližují, nejblíže si budou 14. března. Astronomové upozorňují, že půjde o velmi fotogenickou podívanou.

Rudá planeta Mars se může pozorovatelům zdát jako naoranžovělá hvězda v souhvězdí Lva. S větším dalekohledem bude patrná i jeho jižní polární čepička.

Po 22. hodině se pak objeví Saturn. V menších přístrojích pak ukáže i své prstence. Poslední planeta, Merkur, je poměrně těžko dohledatelná, protože je příliš blízko u Slunce a i přes jeho jasnost se tak ztrácí. Nejlépe bude vidět 5. března.

Prohlédněte si poslední záběry NASA:

K planetární přehlídce se připojí i Měsíc. Ve středu 7. března utvoří společně s Marsem a jasnou hvězdou Regulus v souhvězdí Lva rovnoramenný trojúhelník.

Vzácný úkaz doplní ještě kometa C/2009 P1 Garradd, která se však od Země pomalu vzdaluje. "Při dobrých podmínkách ji lze spatřit jako rozmazanou hvězdičku," doplňuje Horálek.

 

Právě se děje

Další zprávy