Žádná chyba, ale systém. Prošlé jídlo se prodává běžně

Tomáš Fránek
28. 2. 2012 9:55
Statistiky ukazují, že obchodníci přebalují potraviny ve velkém
Foto: Reuters

Brno -  Obchodníci v Česku dlouhodobě a ve velkém přelepují na potravinách data spotřeby, dokdy je bezpečné jídlo nakupovat a jíst.

A statistiky a svědectví odborů i lidí, kteří pro obchodníky pracovali, potvrzují, že zdaleka nejde o selhání jednotlivců v prodejnách, kde byly objeveny přelepené a prošlé potraviny, ale o systémové počínání řetězců.

Samotné řetězce tvrdí, že se jedná o nesvědomitost zaměstnanců. "Podle výsledků našeho vyšetřování se jedná o nedbalost a nepozornost," uvedla minulý týden mluvčí společnosti Ahold Simona Caidlerová. Podobné vysvětlení zaznělo také ze všech dalších přistižených řetězců.

Statistiky ale mluví jasně. Prošlé a přebalené potraviny se poslední tři týdny objevily ve většině řetězců a v obchodech po celé zemi. Státní zemědělská a potravinářská inspekce našla kilogramy sýrů a masných výrobků s nesprávným datem spotřeby v obchodech Kaufland, Albert, Billa a Tesco od Mostu přes Plzeň, Prahu, Pardubice až po Veselí nad Moravou.

Inspektoři přitom potraviny našli při běžných kontrolách. „Nešlo o žádnou mimořádnou akci, vadně označené nebo prošlé potraviny jsme našli při normální kontrolní činnosti," řekl mluvčí inspekce Michal Spáčil.

Podle šéfa inspekce Jakuba Šebesty je chycení řetězců při podvádění s přebaleným zbožím přímo detektivní práce.

"Většinou se ta přebalování dějí v prostorách, které nejsou oficiálními místnostmi toho provozu, obvykle v nočních hodinách nebo v hodinách, kdy se nepředpokládá kontrola a tak dál. Takže to zvýšení toho počtu těch záchytů není náhoda, ale dá se spíše přičíst cílenosti a dokonalosti té práce našich inspektorů," uvedl v České televizi Šebesta.

To, že se najednou objevilo víc případů vadných potravin v obchodech, má i několik dalších vysvětlení. Podle odborů, které na přebalování potravin upozorňují už delší dobu, je jedním z možných důvodů to, že si lidé v obchodech začali daleko víc všímat toho, co kupují. A stížností od lidí na postup řetězců přibývá i podle inspekce.

Loni si už Státní zemědělské a potravinářské inspekci stěžovalo na některý z devíti největších obchodních řetězců 1419 zákazníků. Před třemi lety to bylo 965 lidí.

Stížností rychle přibývá

"Je to situace, která trvá už nějakou dobu a stala se neúnosnou. Rozhodně nejde o to, že by řetězce nějak změnily své chování, potraviny se v obchodech přebalují už delší dobu," řekl deníku Aktuálně.cz mluvčí Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy - Asociace svobodných odborů Bohumír Dufek.

Připomněl, že první vlna objevených případů prodeje prošlých nebo přebalených potravin se objevila už v roce 2005.

Nejznámější případ z té doby, a to opakovaného přebalování zkaženého masa v Hypernově, přitom skončil až loni v prosinci bez výsledku. Kvůli promlčené lhůtě bylo trestní stíhání zastaveno.

Přebalování nebo prodej prošlého masa potvrdili deníku Aktuálně.cz i lidé, kteří v řetězcích pracovali.

"Na přebalování salámů a sýrů se velmi často nabírali brigádníci. Salámy a sýry se omývaly octovou vodou a pak znovu balily. A to byla praxe, která začala před deseti lety a dělala se pravidelně," popsal své zkušenosti řezník, který v řetězcích pracoval (jeho jméno redakce zná).

"Máme od zaměstnanců potvrzeny případy, kdy byli stálí zaměstnanci v půlce směny přeřazeni na jinou práci a k přebalování byli povolání brigádníci," uvedl Dufek.


 

Právě se děje

Další zprávy