Další várka: Tady vám prodávali prošlé sýry či salámy

Domácí ČTK Domácí, ČTK
26. 2. 2012 20:32
Kontroloři SZPI zveřejnili nový list marketů, které podvádějí s datem spotřeby
Foto: Thinkstock

Brno - Pracovníci Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) odhalili v uplynulých deseti dnech v sedmi supermarketech v republice třináct druhů potravin s nepravdivě uvedeným datem spotřeby, oznámil v neděli mluvčí inspekce Michal Spáčil.

Většinou šlo o uzenářské výrobky a také o sýry.

V těchto případech nešlo o přelepování či přepisování data spotřeby na zboží, které vyznačili jejich výrobci.

Šlo o zboží, jež dostaly supermarkety s uvedením data, do kdy má být zprodukováno. Následně prodejci toto zboží sami naporcovali či vyjmuli z obalů a dali do regálů s tím, že u něj uvedli nepravdivé datum spotřeby. Většinou jej o den protáhli.

Například supermarket Tesco v Čelákovicích v okrese Praha-východ prodával jemné párky extra s datem spotřeby prodlouženým o den. Tesco v Mostě prodávalo po stanoveném termínu corizo salám a katalánský salám. V Pardubicích si Tesco protáhlo datum spotřeby u jaternic, kuřecího šunkového salámu a sýru Primátor. U něj byl o pět dní starší datum, než mělo být.

Tesco v Českých Budějovicích uvádělo nesprávné datum u produktu kavalír se sýrem a v Praze 10 byl na pultu lovecký salám, i když tam již podle výrobce neměl co dělat.

Potíže zjistili kontroloři i v supermarketech Billa. V Přešticích na Plzeňsku se s nepovoleně prodlouženým datem spotřeby prodávaly uzené šproty a v Plzni hned čtyři výrobky; gurmán v zeleném pepři, chorizo extra hot, prosciuto a hovězí maso v pepři.

 

Právě se děje

Další zprávy