Nová studie: Češi umírají brzo. V Evropě skoro nejdřív

Radek Nohl Radek Nohl
22. 2. 2012 22:20
Podle analýzy ministerstva zdravotnictví za to může životní styl, prostředí ale i lékaři
Češi mají oproti ostatním zemím EU šanci na delší život menší.
Češi mají oproti ostatním zemím EU šanci na delší život menší. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Češi mají oproti většině národů Evropské unie výrazně nižší šanci na delší život.

Ukázala to nová analýza ministerstva zdravotnictví, které vycházelo z nejnovějších údajů mezinárodní Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD).

Zpráva upozorňuje na to, že v České republice mají lidé při narození šanci dožít se zhruba 76 let. To je ale oproti dalším zemím OECD téměř nejhorší výsledek, hůře na tom jsou už jen Maďaři, Slováci a Estonci.

Pavel Vepřek, poradce ministra Leoše Hegera, upozorňuje na to, že zatímco vybavení českých nemocnic je na úrovni západních evropských zemí, zdravotní péče o pacienty vázne.

"Není v současné době žádná efektivní kontrola nad tím, zda je zdravotní péče poskytovaná správně. Lékaři léčí rozdílně," upozorňuje Vepřek na jeden z problémů.

Z lékařů nebudou sekretářky

Proto je podle něj nutné jasně stanovit, jak by doktoři měli léčit. Vepřek však také zdůraznil, že je nutné sledovat, zda se lékaři doporučených postupů drží. To by mělo být úkolem zdravotních pojišťoven, které za péči platí.

Foto: Ondřej Besperát

Délku života však podle analýzy ministerstva zdravotnictví kromě životního stylu, prostředí a sociální situace ovlivňuje i způsob léčby. "Jsou to totiž pokroky v léčbě, které nám prodlužují život," píše ministerstvo v analýze.

Ministerstvo by chtělo vytíženost lékařů snížit. Podle Hegerových úředníků by totiž v budoucnu měly dostat zdravotní sestry více kompetencí a doktoři by se tak starali jen o léčbu pacientů. Zatímco v současné době si někteří musí připadat spíše jako sekretářky.

"Doktor tu není od toho, aby se půl dne staral o stohy papírů," komentuje to mluvčí ministerstva Vlastimil Sršeň.

Méně doktorů, více sester

Právě zdravotní sestry a nelékařský personál má navíc podle analýzy na výsledcích péče daleko vyšší vliv nežli samotní lékaři.

Hegerův úřad však již v lednu dokončil vyhlášku, která je v současné době v připomínkovém řízení a která například snižuje počet lékařů při nočních či víkendových službách. V některých nemocnicích by se naopak měl počet zdravotních sester zvýšit.

Odboráři ale návrh kritizují. Místopředseda lékařských odborů Miloš Voleman uvedl, že pokud se budou managementy vyhláškou řídit, přestanou nemocnice fungovat.

Spotřeba cigaret roste

Analýza mimo jiné upozornila i na to, že se v České republice oproti zemím OECD nedaří snižovat spotřebu alkoholu a cigaret.

Naopak. ČR je podle ministerstva zdravotnictví jednou z mála zemí, kde spotřeba tohoto zboží za posledních dvacet let vzrostla.

Heger by však chtěl, aby peníze, které vybere stát ze spotřební daně u tabáku, mířily zpět do zdravotnictví. Tímto způsobem by mohly jít desítky miliard korun na zdravotní péči. Ministerstvo financí ale zatím Hegerův návrh nepodpořilo. 

 

Právě se děje

Další zprávy