V Praze vznikne škola euroelity. Češi platí ze svého

Tereza Šídlová
19. 2. 2012 6:00
Kvůli dětem zaměstnanců Galilea se otevře Evropská škola, bude i pro české děti
Posily z řad evropských dětí z různých zemí EU budou brzy součástí tváře Prahy.
Posily z řad evropských dětí z různých zemí EU budou brzy součástí tváře Prahy. | Foto: Isifa/Thinkstock

Praha - Unijní navigační systém Galileo, který se má v létě přestěhovat do Prahy, přiblíží Česko Evropě víc, než se může na první pohled zdát.

Díky příchodu první unijní instituce do Česka se má v Praze například otevřít i nový typ školy. Evropu bude mít tato nová vzdělávací instituce hned ve jméně a v osnovách nechybí hodiny "evropanství".

"Ministerstvo školství agenturu GSA informovalo, že jakmile se agentura fyzicky přesune do Prahy, ČR zahájí proces získání akreditace pro Evropskou školu typu II," řekl Aktuálně.cz Radek Melichar z tiskového odboru ministerstva.

O plánu otevřít v Praze Evropskou školu informoval jako první deník Inisder.

Jazykovka nestačí

Agentura GSA, administrační orgán navigace Galileo, se do Prahy přestěhuje v létě. Termín právě vychází vstříc zaměstnancům agentury, kteří si do Prahy přivedou i své děti, které tak budou moct v Praze zahájit nový školní rok.

Unijní agentura hledá místa pro asi čtyřicet dětí, hlavně z francouzských, německých, italských a španělských rodin.

Prozatím GSA na svých stránkách vyzvala stávající pražské školy, kde se učí v cizích jazycích, aby se staly jejími smluvními partnery. Evropská komise jim totiž uhradí školné za děti svých zaměstnanců.

"V souvislosti s plánovanou změnou sídla European GNSS Agency hodlá uzavřít smlouvy se školami v Praze a blízkém okolí, na jejichž základě by bylo zajišťováno vícejazyčné vzdělávání dětí jejího personálu," stojí na webu agentury.

V úvahu přichází hned několik škol, například Francouzské lyceum v Praze, Prague British School nebo Rakouské gymnázium v Praze.

Hodiny evropanství

Evropské školy, s jejichž pobočkou se počítá v Praze, se od běžných vícejazyčných škol liší tím, že mají evropský étos. V celé evropské sedmadvacítce jich je patnáct. Typ školy, jaký má vzniknout v Česku, funguje například v sídle Evropského parlamentu ve francouzském Štrasburku.

Takový budou mít výhled euroúředníci z Galilea, na kostel sv. Antonína na Strossmayerově náměstí v Praze.
Takový budou mít výhled euroúředníci z Galilea, na kostel sv. Antonína na Strossmayerově náměstí v Praze. | Foto: Ludvík Hradilek

"Vzdělávané bok po boku, nesužované od dětského věku předsudky, obeznámené se vším, co je skvělé a užitečné v různých kulturách, ponesou si v sobě, že patří k sobě," stojí podle brožury unijního úřadu pro tyto instituce vytesáno v základním kameni každé z Evropských škol.

Kromě výuky až ve třech jazycích má euroškola například nabízet už od základní úrovně i "evropanství" neboli takzvanou Evropskou hodinu, během níž se dávají dohromady děti ze všech sekcí školy a „věnují se kulturním, herním a uměleckým aktivitám".

Nový způsob vzdělávání bude přitom otevřen nejen potomkům zahraničních zaměstnanců agentury GSA, ale i českým dětem.

"Evropská škola typu II by byla otevřena i pro české žáky. Za děti zaměstnanců agentury platí školné Evropská komise, všichni ostatní studenti by museli hradit školné z vlastních peněz," uvedl Radek Melichar.

Do dvou tří let

Evropská škola se má otevřít i přesto, že GSA bude první a zatím jedinou agenturou EU sídlící v Praze.

Sídlo Galilea v Praze.
Sídlo Galilea v Praze. | Foto: Ludvík Hradilek

"Česká republika považuje za prestižní úkol zajistit dětem zaměstnanců agentury GSA přístup ke standardnímu systému Evropských škol," dodává k tomu ministerstvo školství.

Evropské školy začaly vznikat v 50. letech minulého století, když se začala prohlubovat evropská integrace.

Pokrývají vzdělání od školky až k maturitě, ovšem podle systému fungujícího spíš na západ od českých hranic. Její absolventi získávají "European Baccalaureate", který umožňuje vstup na všechny univerzity v zemích EU.

Ministerstvo školství už zahájilo přípravy k podání žádosti o akreditaci. Než však příslušný certifikát dostane, může to trvat i dva tři roky. Rozhodovat o tom, zda v Česku opravdu vznikne, bude Nejvyšší rada Evropských škol.

Z Bruselu do Prahy? Uvidíme

Zaměstnanci Galilea se nyní rozhodují, zda zamíří se svou prací do Prahy, nebo si budou hledat jiné místo v centru Evropské unie Bruselu, kde jsou často už roky usazení.

Podle náměstka ministra dopravy Jiřího Žáka české úřady předpokládají, že nakonec z větší části do Prahy euroúředníci přijdou.

Prohlédněte si sídlo Galilea v Praze

"Ještě před tři čtvrtě rokem to vypadalo, že až polovina zaměstnanců nebude chtít opustit Brusel. Překvapilo nás to, ale vlastně netušili, kde Praha je. Teď se mluví jen o několika lidech, kteří se do Prahy stěhovat nechtějí," dodal náměstek Žák.

Ministerstvo dopravy totiž už na podzim současným zaměstnancům připravilo poznávací výlet do Prahy. Teď hledá speciálního úředníka, která jim má pomoct se stěhováním do Prahy.

Galileo má nyní 42 zaměstnanců, jejich počet má ale do budoucna vzrůst. 

 

Právě se děje

Další zprávy