VV se vkládají do vyjednávání o peníze pro obce

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
14. 2. 2012 17:55
Zatím se spor vede hlavně mezi TOP 09 a ODS
Praha by přišla o 2 miliardy...
Praha by přišla o 2 miliardy... | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Spory o peníze, které z daní dostávají obce, dostává nový rozměr: do hry, která se vyostřovala hlavně mezi TOP 09 (a zejména hnutím Starostové a nezávislí) a ODS, se teď vkládají Věci veřejné.

"Velkým městům bychom neměli snižovat příjmy z daní. Obce by měly mít jasný podíl na daňových výnosech na území, které spravují. Takový je můj postoj po prvním čtení vládního návrhu zákona o rozpočtovém určení daní," píše ve svém prohlášení rozeslaném redakcím poslanec VV Petr Skokan.

TOP 09 versus ODS

Spor TOP 09 versus ODS se vede o to, kde vzít peníze pro malé obce. Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) přišel vloni v půlce roku s návrh zákona, který by škrtl peníze hlavně čtyřem velkým městům - Praze, Brnu, Ostravě a Plzni. Celkem až o 5 miliard korun ročně.

U ODS návrh narazil, vláda ho dosud neprojednala a ve sněmovně prošel v prvním čtení nikoliv vládní návrh (jak píše Petr Skokan), ale vzdoronávrh poslanců za TOP 09 v čele s předsedou klubu (a předsedou STAN) Petrem Gazdíkem. Poslanci jen převzali původní návrh ministra Kalouska.

A právě o něj se teď TOP 09 a ODS přou.

V tuto chvíli to tedy vypadá, že se koaliční VV přidávají na stranu ODS.

... polepšily by si malé obce
... polepšily by si malé obce | Foto: Ludvík Hradilek

VV jako jazýček na vahách?

"Je to můj dlouhodobý názor. Nemáme to sice podložené nějakým usnesením klubu, ale myslím, že hodně kolegů se mnou tento názor sdílí," upřesnil Aktuálně.cz situaci Petr Skokan.

"Postoj VV mně nepřekvapuje, oni mají větší voličský potenciál právě ve větších městech," komentuje to expert ODS na rozpočtové určení daní, poslanec Vladislav Vilímec.

"Teď se intenzivně vyjednává, prodloužila se lhůta na projednání ve výborech," dodal Vilímec.

Podle informací, které Aktuálně.cz má, se v pozadí rýsuje kompromisní dohoda: část peněz se skutečně "velké čtyřce" měst škrtne, nebude to ale tolik, kolik navrhoval ministr financí.

To ale prozatím poslanec Vilímec popírá: "Občas to říká zjm TOP 09, že je kompromis na stole, ale myslím, že je to spíš ´přání otcem myšlenky´."

Podle Vilímce je ve ještě stále ve hře, že by se nakonec na zákoně shodla vláda a že by pak koalice poslala poslanecký návrh TOP 09 k ledu.

"Uvidíme, zda dojde k takové dohodě, aby bylo možné předložit vládní návrh. Já bych to přivítal," dodává expert ODS.

Podle něj by bylo lepší postupně přidávat peníze malým obcím a neškrtat velkým.

Gazdík: Tak padne vláda!

TOP 09 - právě kvůli Starostům - ale dál tlačí svůj poslanecký návrh, který je konstruován na principu, aby nejbohatší obec dostávala na obyvatele ze sdílených daní maximálně trojnásobek toho, co nejmenší vesnička.

Hnutí Starostové navíc poukazuje na jiné srovnání: zatímco krajské město České Budějovice dostává 9 700 korun se sdílených na hlavu, další krajské město - Plzeň - už 17 900 korun na obyvatele, tedy 1,7násobek toho, co jiná krajská města.

Na opozici se ovšem TOP 09 spolehnout nemůže: v rozpravě v prvním čtení zákona dala najevo, že její podporu příliš nemá. Nezbývá tedy, než se dohodnout v koalici.

"Pokud k dohodě nedojde, žádný zákon nebude," varuje Vladislav Vilímec z ODS.

"Pokud koalice neprosadí stěžejní reformní zákon, pak je ohrožena vláda," vrací varování předseda Starostů a klubu TOP 09 Petr Gazdík.

"Pokud jsme v situaci, že 17 haléřů z každé jízdenky v Praze jde na Panenské ostrovy, pak nevěřím, že by Praha nemohla ušetřit, kdyby si udělala pořádek," argumentuje Gazdík hospodařením metropole.

Na dohodu mají koaliční strany v tuto chvíli ještě asi dva měsíce, po které budou zákon obracet naruby sněmovní výbory. Osud zákona, na který čekají hlavně malé obce a menší města, bude záležet na tom, zda najdou do té doby přijatelný kompromis.

 

Právě se děje

Další zprávy