Kubice: Německé kontroly na hranicích neskončí

ČTK ČTK
13. 2. 2012 16:40
Ministr vnitra jednal se svým německým protějškem o boji proti přeshraniční kriminalitě
Jan Kubice, ministr vnitra
Jan Kubice, ministr vnitra | Foto: Jan Langer

Hof (Německo) - Český ministr vnitra Jan Kubice po pondělní schůzce s německým protějškem Hansem-Peterem Friedrichem řekl, že kontroly českých aut německými policisty a celníky neskončí.

"Je to přirozená obrana, bojí se, aby se kriminalita, ať už drogová nebo převaděčství, nepřenášela přes hranice," prohlásil Kubice, který s Friedrichem jednal především o boji proti přeshraniční trestné činnosti.

Český ministr uvedl, že se snažil alespoň dosáhnout toho, aby německé hlídky byly v policejních uniformách nebo aby používaly oficiální policejní vozy. Podle Kubiceho by přitom nemělo dojít ke zvýšení jejich počtu.

Prudký nárůst zadržených drog

Německo v poslední době trápí prudký nárůst množství zadržených drog, které jsou do země pašovány z Česka, a to především pervitinu, kterému se na německé straně říká crystal.

Friedrich s Kubicem podepsali smlouvu o zintenzivnění boje proti drogové kriminalitě. Na řešení problému by se měly podílet česko-německé skupiny na úrovni ministerstev i přímo na hranicích. Německá média upozorňují, že jde o první takovou politickou dohodu mezi oběma zeměmi.

Německý ministr vnitra také oznámil, že Česko a Německo začnou připravovat novou dohodu o policejní spolupráci, která má nahradit tu stávající z roku 2000, jež byla podepsána ještě před vstupem České republiky do schengenského prostoru.

Výslovně tento úmysl přivítal saský ministr vnitra Markus Ulbig, který se pondělní schůzky v Hofu spolu s bavorským ministrem vnitra také účastnil a podle něhož se dá proti přeshraniční kriminalitě bojovat pouze spoluprací orgánů na obou stranách. Sasko a Bavorsko jako jediné německé spolkové země bezprostředně sousedí s Českou republikou.

 

Právě se děje

Další zprávy