Lékaři přidáno nedostali, odbory o protestech ale mlčí

ČTK Radek Nohl ČTK, Radek Nohl
13. 2. 2012 23:01
Ministr zdravotnictví nechce s odboráři válčit. Čeká, že se rozumně domluví
V některých nemocnicích lékaři peníze hned přidány nedostali.
V některých nemocnicích lékaři peníze hned přidány nedostali. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Lékaři a zdravotní sestry nedostali ve všech fakultních nemocnicích, které spadají do resortu ministra zdravotnictví Leoše Hegera, přidáno hned od ledna o slibovaných 6,25 procenta.

A to přesto, že Heger zvýšení platů ředitelů nařídil pod hrozbou odvolání. O místo ale zatím nepřijdou.

Razantní kroky v současné době ale nebudou dělat ani odbory. O případných protestech rozhodne jejich vedení až na konci února.

Například brněnská Fakultní nemocnice u sv. Anny přidala teď zdravotníkům oproti 6,25 procenta o tři méně. Podle jejího ředitele Petra Košky se s odbory dohodli na tom, že lékaři dostanou přidáno během roku.

"Pokud by navýšení nedělalo před koncem roku 6,25 procenta, tak to dorovnáme. Jsme připraveni to splnit," řekl Aktuálně.cz.

Lékaři mají méně

Méně dostali také například zdravotníci v pražské Thomayerově nemocnici. Třeba ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady mají lékaři na výplatní pásce navíc 6,25 procenta formou mimořádné odměny.

Mluvčí ministerstva Vlastimil Sršeň zareagoval tím, že to je na každém řediteli, kdy a jakou formou svým zdravotníkům přidá.

Nechci s odbory válčit, říká ministr Heger.
Nechci s odbory válčit, říká ministr Heger. | Foto: Vojtěch Marek

"Je to jejich pravomoc. Navíc to vypadá, že fakultní nemocnice jsou jediné, kde zřejmě dostanou lékaři přidáno," uvedl Sršeň.

Lékařský odborový klub (LOK) ale podle svého šéfa Martina Engela takový postup odmítá. "Jsem tím hluboce znepokojen, na tomhle jsme se nedomluvili," prohlásil Engel.

Podle prvních informací to vypadá, že nemocnice, kterou jsou spravovány kraji, na zvyšování platů mít nebudou. Ojedinělou výjimkou jsou nemocnice společnosti Agel na severu Moravy, kde platy stoupnou o dvě procenta.

Například na Vysočině uvažují kvůli nesplněnému slibu o vypovězení 24hodinových služeb. "Čekáme spíš, že se s odboráři budeme rozumně domlouvat. Nakonec náš slib z memoranda není nic jednorázového, zvyšování má pokračovat v příštím roce, kdy by měl být slib úplně naplněn," řekl ČTK Heger.

Navíc zdůraznil, že nechce "válku" s odbory, mohla by proces zvyšování platů přerušit.

Odbory váhají: protest, nebo jednání?

K zásadním krokům se ale odboráři zatím neodhodlali. Na konci února plánuje vedení LOK společně se šéfy v regionech schůzku, kde chtějí dohodnout další postup.

Na stole mají nyní dvě varianty scénáře, protesty či vyjednávání. Pro variantu vyjednávání mají hotový návrh zákona o odměňování, které má být stejné ve státních, krajských, městských či soukromých nemocnicích.

Tarifní tabulky garantované vládou mají teď jen státní zařízení. Odbory chtějí, aby byly závazné pro všechny nemocnice, které jsou placeny ze zdravotního pojištění.

 

Právě se děje

Další zprávy