V Krkonoších se ztratil a mrzl slovenský snowboardista

ČTK ČTK
12. 2. 2012 13:11
Horská služba ho našla po třech hodinách od nahlášení jeho zmizení
Foto: Humlnet

Vrchlabí - Horská služba v Krkonoších pátrala v sobotu večer po sedmadvacetiletém slovenském snowboardistovi, který se ztratil při sjezdu svahu Sněžky. Silně podchlazeného muže se podařilo záchranářům v noci najít a převézt ho do nemocnice. ČTK o tom informoval náčelník krkonošských záchranářů Adolf Klepš.

Slovenský turista se ubytoval v sobotu v Malé Úpě, vyjel na Sněžku a na snowboardu se rozhodl sjet po jihovýchodním úbočí nejvyšší tuzemské hory. V osm hodin večer nahlásil ubytovatel, že se muž ještě nevrátil.

Horská služba proto snowboardistu kontaktovala mobilním telefonem a zjistila, že se nachází v lokalitě Koulové hory, kde je velice nepřehledný a těžko dostupný terén.

Do pátrání se zapojilo osmnáct horských záchranářů, kvůli obavám z toho, že by muž mohl v silných mrazech umrznout, přilétl do Pece pod Sněžkou také vrtulník s termovizí.

Ve 22:50 hodin se jednomu z členů horské služby podařilo muže objevit. "Místo, kde se ztracený snowboardista pohyboval, patří k nejdivočejším a nejodlehlejším partiím Krkonoš. Proto trvalo další dvě hodiny, než se podařilo mladíka dopravit na sjízdnou cestu," uvedl Klepš.

Podle záchranářů se během noční akce ukázalo, jak je důležité mít u sebe nabitý mobilní telefon. Záchranáři upozorňují, že snowboardista porušil několik zásad bezpečného pohybu na horách. "Návštěvníci Krkonoš se nesmí v žádném případě vydávat mimo sjezdové tratě a značené cesty, ať ve skupině, či dokonce zcela osamoceni," uvedl Klepš.

Na hřebenech Krkonoš leží 168 centimetrů prachového sněhu. V neděli ráno bylo jasno a teploty klesly 18 stupňů Celsia pod bodem mrazu. V lavinových katastrech platí druhý stupeň lavinového nebezpečí, horská služba upozorňuje na místy zaváté tyčové značení.

 

Právě se děje

Další zprávy