Evropa brojí proti ACTA, v Česku se připojily 2000 lidí

Domácí ČTK Domácí, ČTK
11. 2. 2012 18:32
Protesty se konaly napříč celým kontinentem
Protest na brněnském náměstí Svobody
Protest na brněnském náměstí Svobody | Foto: ČTK

Praha - Protesty proti kontroverzní Obchodní dohodě proti padělatelství, známé pod zkratkou ACTA, nekončí. Na znamení odporu proti jejímu přijetí vyšly do ulic měst napříč Evropou desítky tisíc lidí. Tvrdí, že smlouva omezuje svobodu.

Jen o pár hodin dříve zaútočili hacktivisté Anonymous na web americké Ústřední zpravodajské služby (CIA).

Protesty se konaly v řadě evropských měst. Dvě desítky demonstrací přichystali i Češi, a to přesto, že vláda schvalování smlouvy pozastavila, podobně jako Německo, Polsko a Slovensko. To však protestujícím nestačí.

Česká pirátská strana vyzvala premiéra Petra Nečase, aby dohodu předložil k posouzení Ústavnímu soudu.

Vzkaz vládě: Nenecháme se obloudit

Na pražském Staroměstském náměstí se proto po 14. hodině sešla zhruba tisícovka lidí. Během protestního průvod Pařížskou ulicí přes náměstí Curieových, Čechův most a nábřeží Edvarda Beneše před sídlo vlády narostl počet o další tisícovku účastníků.

Kromě odmítnutí ACTA žádají také přijetí ústavního zákona garantujícího svobodný internet v ČR, transparentnější projednávání mezinárodních smluv či otevření financování státních institucí a politických stran kontrole veřejnosti.

Na brněnské náměstí Svobody dorazily zhruba tři stovky lidí, kteří skandovali hesla jako "Internet nedáme" a "Stop ACTA".

"Ti, co dnes nepřišli, se nechali vládou obludit. Vláda to dala jen na chvíli k ledu," řekl ČTK jeden z protestujících Václav Pecl. Protestující chtějí, aby se vláda od dohody jasně distancovala. "Mlžení nám nestačí," doplnil místopředseda České pirátské strany Ivo Vašíček.

V Olomouci se na Horním náměstí shromáždila zhruba stovka odpůrců ACTA, v Plzni jich byl dvojnásobek. Svůj negativní postoj lidé vyjádřili mimo jiné v Českých Budějovicích, Jihlavě, Liberci, Pardubicích, Sokolově, Šumperku, Teplicích, Ústí nad Labem, Valašském Meziříčí, Zábřehu, Zlíně či Znojmu.

Místo statisíců desetitisíce

V bulharské metropoli Sofii protestovaly proti ACTA tisíce lidí
V bulharské metropoli Sofii protestovaly proti ACTA tisíce lidí | Foto: Reuters

Ačkoliv organizátoři očekávali celosvětově až 200 tisíc nespokojenců, účast byla mnohem menší.

Výjimkou je Mnichov, kde se podle policie sešlo na 16 tisíc lidí. Na rozdíl od hojné účasti v bavorské metropoli zaznamenaly Berlín nebo porýnský Kolín prozatím asi 2000 demonstrantů.

Asi 500 lidí se dopoledne sešlo v maltské metropoli Vallettě. Dav s transparenty a maskami Guye Fawkese z komiksu a filmu V jako Vendeta, které symbolizují hackerskou skupinu Anonymous odmítající ACTA, se dožadoval, aby vláda od sporné dohody odstoupila.

CIA Tango Down

V noci agentury informovaly o nedostupnosti webových stránek CIA. K útoku se přihlásilo hnutí Anonymous, které má na svědomí dřívější útoky na servery amerického ministerstva spravedlnosti či Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI).

"CIA Tango Down," oznámili podle AFP Anonymous na svém účtu na Twitteru s odkazem na žargon zvláštních sil. Použitý výraz označuje porážku nepřítele. Další vysvětlení prý skupina nenabídla.

 

Právě se děje

Další zprávy