Právník online: Přijetí ACTA pro Česko nic nezmění

Domácí Domácí
10. 2. 2012 12:40
Odborník na autorská práva na internetu Jiří Čermák odpovídal na otázky čtenářů

Praha - "Pro ČR ACTA opravdu nic nového nezavádí, ale je třeba si uvědomit, že jejími signatáři jsou i jiné státy, kde je míra ochrany práv z duševního vlastnictví podstatně nižší a kde může mít svůj význam," tvrdí Jiří Čermák z advokátní kanceláře Baker & McKenzie, který je odborník na problematiku autorských práv na internetu.

V odpovědích čtenářům Aktuálně.cz poukázal i na několik mýtů, které velmi diskutovaný dokument provázejí.

"Zavést kontroly osobních zavazadel na hranicích může každý stát i bez ACTA," vysvětluje a dodává. "ACTA žádnou povinnost kontrolovat obsah notebooku, přehrávačů či telefonů nezavádí, to je mýtus."

Jiří Čermák vyvrací i tvrzení, že by přijetí dohody znamenalo přenesení zodpovědnosti za chování internetových zákazníků na webhostery. "ACTA žádné takové ustanovení neobsahuje. Opravdu ne. To je mýtus. Stále platí režim, který říká, že poskytovatel volného prostoru (webhoster) neodpovídá za obsah, který na jeho server umístili uživatelé, ledaže ví nebo se dozví, že jde o obsah nelegální (zjednodušeně řečeno). Webhoster nemá povinnost obsah svého serveru aktivně monitorovat."

Vláda zatím dohodu analyzuje

Česko zvažuje, jak se ke schválení kontroverzní protipirátské dohody ACTA postaví. Premiér Petr Nečas po vzoru Polska pozastavil ratifikaci smlouvy a hodlá ji přezkoumat. Odpůrci se v případě schválení obávají omezení svobody internetu.

Proti mezinárodní smlouvě proti šíření nelegálních kopií demonstrují v českých městech stovky lidí. Například v Brně i přes mrazy o víkendu protestovalo 500 aktivistů.

Internetoví aktivisté zablokovali web vlády, Ochranného svazu autorského (OSA), Poslanecké sněmovny a ODS. Před dohodou varoval i Úřad pro ochranu osobních údajů, který se obává omezení práv jednotlivce a posílení kompetencí úřadů.

Odpovědi na otázky čtenářů Aktuálně.cz naleznete pod článkem:

 

Právě se děje

Další zprávy