Uhlíková daň zdraží v domácnosti topení uhlím i plynem

Pavel Baroch
8. 2. 2012 6:30
Brusel chystá směrnici, česká vláda shání miliardy. Češi zaplatí stokoruny navíc
Také uhlí zatíží uhlíková daň.
Také uhlí zatíží uhlíková daň. | Foto: Aktuálně.cz, Ondřej Besperát

Praha - Statisícům domácností, které mají vlastní kotel na uhlí či plyn, v následujících letech topení a vaření znatelně podraží.

Evropská komise se sídlem v Bruselu chystá novou energetickou směrnici, která počítá se zavedením uhlíkové daně na fosilní paliva včetně zmiňovaného uhlí a plynu nebo třeba topného oleje. Unie tak chce diferencovaně zpoplatnit paliva od neekologických až po méně škodlivá vůči životnímu prostředí.

České rodiny by pak odhadem mohly kvůli dani zaplatit o desítky až stovky korun měsíčně navíc - podle ekologického dopadu paliva.

Česká vláda už daň chystá

Náměstek ministra financí Ladislav Minčič uvedl, že na propočty je ještě brzy, protože nová evropská směrnice není hotová, a není tedy jasné, kolik by se mělo platit za vypouštění oxidu uhličitého, který se spalováním fosilních paliv uvolňuje.

"Odhaduju, že teď na jaře spatří světlo světa aktuální verze směrnice," řekl Aktuálně.cz Minčič.

Česká vláda přitom už loni na podzim zadala úřadu Miroslava Kalouska, aby ve spolupráci s ministerstvy průmyslu a životního prostředí připravil letos návrh na zavedení uhlíkové daně - zatím pouze na topné oleje a pevná paliva, tedy nikoli na plyn.

Foto: Aktuálně.cz

Vláda shání miliardy do rozpočtu

Zadání se ovšem může změnit, což připustil i náměstek Minčič, podle něhož by nemělo smysl připravovat třeba na jeden rok vlastní verzi uhlíkové daně, když v Bruselu vznikají celoevropská pravidla.

"Je rozumné vědět, jak bude nová směrnice vypadat," poznamenal Minčič. Dodal, že rozhodující debaty se zástupci ostatních resortů o podobě návrhu na zavedení uhlíkové daně teprve přijdou.

Nečasova vláda však nechce se zavedením daně příliš otálet, protože díky ní může do státní poklady získat pět, možná i sedm miliard korun. Aktuální úvahy hovoří o tom, že by měla začít platit od roku 2014.

Otázkou je, jestli se uhlíková daň bude vztahovat pouze na uhlí a topné oleje, anebo rovnou i na plyn.

Foto: Ludvík Hradilek

Teplárny chtějí daně pro rodiny

Na zavedení daně na uhlí a plyn pro domácnosti tlačí i vlivné Teplárenské sdružení v čele s bývalým předsedou ODS a expremiérem Mirkem Topolánkem.

Organizace sdružuje velké teplárny v zemi, které se cítí oproti individuálnímu a lokálnímu vytápění poškozeny. Zatímco teplárny už nyní platí ekologickou a emisní daň a od roku 2013 si budou muset kupovat i část povolenek na vypouštění oxidu uhličitého, malé sídlištní kotelny a domácnosti jsou od těchto poplatků zatím osvobozeny.

Prezident Teplárenského sdružení Topolánek připomněl, že na centrální vytápění jsou připojeny bezmála čtyři miliony lidí v Česku. "Když jsou postihováni jedni, musí být i druzí," řekl Topolánek.

Foto: Ludvík Hradilek

Chalupa uznává nerovnováhu

Tento nerovnovážný stav uznává i ministr životního prostředí Tomáš Chalupa.

"Zatímco systémy centrálního zásobování teplem jsou zatíženy poplatky a množstvím regulace, domácnosti a lokální zdroje tepla jsou od jakýchkoli daní oproštěny. A to i přesto, že používají stejné palivo - uhlí, plyn, biomasu," sdělil Aktuálně.cz Chalupa.

Dodal, že o výši sazby za tunu oxidu uhličitého se teprve bude diskutovat. Podle Teplárenského sdružení by jen zrušením daňového zvýhodnění plynu pro domácnosti a domovní kotelny získala státní pokladna navíc miliardu korun.

Od 82 do 216 korun navíc

Teplárenské sdružení už si ovšem vlastní modelový propočet udělalo. Vychází z toho, že by jedna emisní povolenka (tuna oxidu uhličitého) stála 10 euro a kurz by byl 25 korun. Do svého výpočtu započetla i plánované zvýšení DPH.

Foto: Reuters

V takovém případě by rodinný dům, který topí a ohřívá vodu v kotli na uhlí, zaplatil v průměru o 216 korun více. Rodinný dům, který používá k topení, ohřívání vody a vaření plyn, by zaplatil o 107 korun navíc.

Pokud by se ovšem zároveň zrušilo osvobození od ekologické daně pro domácnosti, cena by ještě poskočila o dalších 56 korun.

Jedna domácnost v bytovém domě, který má vlastní lokální plynovou kotelnu, by po zavedení uhlíkové daně a zrušení osvobození od ekologické daně zaplatila navíc 82 korun měsíčně.

Slováci daňové zvýhodnění z části zrušili

Plynárenské sdružení uvedlo, že zdanění zemního plynu pro domácnosti patří v Česku dlouhodobě k nejnižším v Evropě, v prvním pololetí loňského roku bylo o téměř třetinu nižší než průměr Evropské unie.

Od ledna letošního roku zrušilo Slovensko daňové zvýhodnění na lokální plynové kotelny. Od ekologické daně jsou osvobozeny pouze domácí plynové kotle a plyn určený k vaření.

 

Právě se děje

Další zprávy