Politici dotují topení uhlím. Plánují, že ho pak zdraží

Pavel Baroch
3. 2. 2012 22:00
O dotované kotle je na Ostravsku značný zájem, uhlíková daň ale může uhlí razatně zdražit
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha/Ostrava - Domácnostem, které si nyní za štědré státní a krajské dotace v Moravskoslezském kraji pořizují nízkoemisní kotel na uhlí, může přijít nové topení pořádně draho.

Už za dva roky by totiž mohla začít platit nová uhlíková daň, která by rodinám, ale například i malým firmám zdražila vytápění uhlím až o několik tisíc korun ročně.

Opakovat by se tak mohla situace z počátku 90. let, kdy si lidé pořizovali dotované přímotopy, kvůli nimž pak vytápění po zvyšování cen proudu také radikálně zdražilo. Dalším příkladem je dotovaná plynofikace - po zdražení plynu se domácnosti zase vracely k levnějšímu, i když neekologickému uhlí.

O nové kotle je přitom enormní zájem. Ministerstvo životního prostředí a Moravskoslezský kraj otevřelo pilotní dotační program, aby tím pomohly snížit znečištění ovzduší na Ostravsku, které patří k nejšpinavějším regionům v Evropě.

Stát na dani vydělá miliardy

O plánované uhlíkové dani, která by mohla být zavedena od roku 2014, informoval jako první týdeník Ekonom. Náměstek ministra financí Ladislav Minčič posléze Aktuálně.cz potvrdil, že resort Miroslava Kalouska dostal od vlády za úkol, aby spolu s ministerstvy průmyslu a životního prostředí připravil návrh na zavedení uhlíkové dani na topné oleje a pevná paliva.

Daň by se měla nejspíš vztahovat jen na ty, kteří si nebudou kupovat emisní povolenky, tedy na rodiny, živnostníky, menší podniky. Výnos daně by měl dosáhnout 5 až 7 miliard korun.

Konkrétní návrh teprve vznikne

Náměstek Minčič zdůraznil, že návrh zatím nemá konkrétní podobu. "Vedeme v tuto chvíli odborné diskuse," řekl Aktuálně.cz Minčič, podle něhož uhlíková daň musí zohlednit chystanou evropskou energetickou směrnici, která počítá s novými daněmi pro všechny druhy paliv.

"Náš návrh připravíme v průběhu letošního roku," konstatoval Minčič. Dodal, že by měl myslet i na takové případy, jako je současný dotační program ministerstva životního prostředí a Moravskoslezského kraje na nákup nízkoemisních kotlů na uhlí, respektive na spoluspalování uhlí a biomasy.

Navzdory plynofikace obce zůstalo mnoho obyvatel u topení pevnými palivy. Ještě první jarní den si někteří z nich nechali dovézt nové zásoby uhlí.
Navzdory plynofikace obce zůstalo mnoho obyvatel u topení pevnými palivy. Ještě první jarní den si někteří z nich nechali dovézt nové zásoby uhlí. | Foto: Aktuálně.cz, Ondřej Besperát

"Jsem přesvědčený, že o tom budeme diskutovat. Je zapotřebí návrh sestavit v kontextu a jako dlouhodobé řešení," řekl Kalouskův náměstek.

Stejná past jako plyn a elektřina

Koaliční poslanec Jiří Rusnok z Věcí veřejných varoval, aby se lidé v Moravskoslezském kraji nedostali do pasti. Uhlíková daň může razantně zvýšit cenu uhlí, ale domácnosti se nebudou moct dotovaných kotlů zbavit. Podle dotačních pravidel totiž musí nový kotel provozovat aspoň 15 let, jinak by musely peníze úřadům vrátit.

"Obávám se, aby příjemce dotace nečekal stejný osud, jako ty, kteří si před lety pořídili státem podporované kotle na plyn nebo elektřinu. Ceny elektřiny a plynu šly prudce nahoru a lidé se opět houfně vraceli k uhlí. Za podmínek, ke kterým lidé ke smlouvě přistoupili, by se jim přijetí dotace mohlo v příštích letech nepříjemně prodražit," řekl Rusnok.

"Striktní omezení dotace pouze na uhelné kotle tímto naprosto ztrácí smysl. Program je nejen diskriminační pro výrobce kotlů na dřevo a pelety, ale stává se nevýhodný i pro ty, kteří si nový uhelný kotel koupí," dodal Rusnok.

Ekologické pelety
Ekologické pelety | Foto: Ekowatt

Kotle na biomasu zůstaly mimo

Nastavení dotací v Moravskoslezském kraji už dříve kritizovalo sdružení Česká peleta, které vyčítá ministerstvu životního prostředí, že z programu není možné získat peníze i na jíné kotle, například spalující čistou biomasu.

Předseda sdružení Vladimír Stupavský zároveň upozornil, že cena uhlí určitě nebude 15 let stejná. "S chystaným zavedením uhlíkové daně a započtením inflace dojde u uhlí zcela jistě k násobnému zdražení," řekl Aktuálně.cz Stupavský.

Dodal, že nikdo nemůže zaručit, že se otevřou nové uhelné doly, že bude uhlí dostatek i pro maloodběratele a že jeho cena zůstane únosná.

"Kvalita uhlí bude klesat, bude se dovážet ze stále větších vzdáleností a jeho cena bude narůstat. Uhlí se s uhlíkovou daní po pár letech stane dražší nežli dřevní pelety, které mají při spalování zásadně nižší emise škodlivých látek, nežli i ten nejlepší uhelný kotel," dodal Stupavský.

Zhluboka dýchat
Zhluboka dýchat | Foto: Jan Kondziolka

Jde nám o spravedlnost

Ministr životního prostředí  prostředí Tomáš Chalupa uvedl, že uavedneí uhlíkové daně na pevná paliva je zvažováno především kvůli spravedlivému vyrovnání podmínek mezi centrálním zásobováním tepla, dománostmi a lokálními výtopnami.

"Zatímco systémy centrálního zásobování teplem jsou zatíženy poplatky, ekologickou dani a nákupem emisních povolenek a množstvím regulace, domácnosti a lokální zdroje tepla jsou od jakýchkoli daní oprostěny. A to i přesto, že použivaji stejne palivo," řekl Aktuálně.cz Chalupa.

Dodal, že o výši daně se teprve bude diskutovat. Nízkoemisní kotle, které si nyní pořizují ze státních a krajských dotací domácnosti na Ostravsku, mají podle Chalupy tu výhodu, že případná daň by byla kompenzovaná nižší spotřebou paliva.

Foto: Martin Netočný

"Podporované kotle lze například provozovat jen jako na biomasu, na kterou se zdanění nevztahuje," tvrdí Chalupa. 

Zájem o dotace je enormní

Zájem o příspěvek na nový kotel je přitom na Ostravsku mimořádný a Moravskoslezský kraj musel krátce po otevření úřadu přijímání žádostí zastavit.

"Bylo přijato 562 žádostí. Všechny žádosti doručené po termínu ukončení výzvy budou automaticky vyřazeny," citovala ČTK mluvčí kraje Šárku Vlčkovou.

Na společný pilotní program ministerstva životního prostředí a Moravskoslezského kraje je zatím vyčleněno 20 milionů korun, přičemž žadatel může dostat maximálně 60 tisíc korun. Při přiznání plné dotace tak může být v regionu vyměněno zhruba 330 kotlů.

 

Právě se děje

Další zprávy