Černý scénář pro VZP: V polovině roku dojdou peníze

Radek Nohl Radek Nohl
1. 2. 2012 19:40
Podle ministerstev financí a zdravotnictví hrozí zpoždění plateb až o 56 dní
Nemocnicím bude VZP platit se zpožděním, to už ví ministr Heger a Kalousek.
Nemocnicím bude VZP platit se zpožděním, to už ví ministr Heger a Kalousek. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Nemocnice budou letos dostávat od Všeobecné zdravotní pojišťovny peníze včas pouze v první polovině roku.

Poté nastane zvrat. VZP znovu dojdou peníze a bude platit se zpožděním až deseti dnů.

Takový je výhled, který načrtla ministerstva zdravotnictví a financí v materiálu, který ve středu projednala vláda. Může být ale ještě hůř.

Finanční kondice Všeobecné zdravotní pojišťovny bude podle dokumentu komplikovanější nežli loni na podzim. Tehdy vedení VZP poprvé přiznalo, že některým zdravotnickým zařízením platí se zpožděním.

"S ohledem na prohlubující se recesi lze očekávat, že finanční rezervy budou v druhé polovině roku u VZP opět zcela vyčerpány," píše se v materiálu, který má Aktuálně.cz k dispozici.

Černý scénář

Jenže úřady ministrů Leoše Hegera a Miroslava Kalouska také upozorňují na to, že v závěru roku 2012 bude mít největší česká zdravotní pojišťovna vnitřní dluh na účtu rezervního fondu až šest miliard korun. To má vést k tomu, že bude platit se zpožděním 56 dnů.

VZP však podle materiálu letos plánuje, že bude mít na bankovním účtu, ze kterého se platí zdravotní péče, jen 100 milionů korun. Což znamená, že ji rezerva nevydrží ani na jeden den.

"Může to dopadnout jak na zdravotnická zařízení, tak v neposlední řadě na pacienty," prohlásil člen dozorčí rady VZP a poslanec VV Radim Vysloužil.

Podle člena správní rady a poslance TOP 09 Jiřího Skalického ale bude záležet na tom, jestli pojišťovna nebude plýtvat a platit za zdravotní péči více, než si naplánovala.

VZP přitom chce za každého svého pojištěnce zaplatit o 350 korun méně nežli loni. Ušetřit by tak mohla více než 2,1 miliardy korun.

"Bude záležet na vývoji hrubého domácího produktu nebo výběru pojistného," vyjmenoval Skalický další podmínky proto, aby nebyla výrazně ohrožena finanční bilance pojišťovny.

Problémy nehrozí, řekl šéf VZP

Ředitel pojišťovny Pavel Horák před několika dny Českému rozhlasu Radiožurnál řekl, že vážné problémy nehrozí.

"Prognózy, že nevyjdeme s penězi, se objevují už od roku 2009. Není to jednoduchá situace, ale zatím se nám ji vždy podařilo zvládnout dobře," řekl rozhlasu.

Ministerstva však také očekávají, že pokud dojde k zastavení recese a zůstanou výdaje na zdravotní péči na úrovni roku 2011, bude české zdravotnictví v letošním roce v mínusu 6,2 miliardy korun.

Když se ale bude recese během roku prohlubovat, vyčerpají i ostatní zdravotní pojišťovny všechny své finanční prostředky a začnou zdravotnickým zařízením platit až se šestidenním zpožděním.

 

Právě se děje

Další zprávy