Poslanci zpřísnili pravidla zakázek, giganty vynechali

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
31. 1. 2012 16:42
Zákon má rozkrýt vlastnické struktury zájemců o veřejné zakázky. Neplatí ale pro všechny
Foto: Jan Langer

Praha - O veřejnou zakázku se bude moct ucházet jen firma, která zveřejní své majitele a navíc i vlastníky svých subdodavatelů, jež mají ve firmě alespoň 10 procent podílu. V případě "významné" zakázky pak i majitele držící 5procentní podíl.

Zákon v této podobě v úterý schválili poslanci, ze stolu tak smetli senátní návrh.

Transparentnost vlastníků se ale zatím nemá týkat sektorových zadavatelů - tedy teplárenských a energetických firem, včetně gigantu ČEZ.

Senát naproti tomu navrhl variantu, aby vítězná firma zveřejnila majetkovou strukturu všech svých subdodavatelů a za jejich průhlednost také ručila.

"Ten návrh byl veden dobrými úmysly - ztransparentnit majetkovou strukturu. Ale nedovedu si představit, jak by to vítězný dodavatel kontroloval," vysvětloval své výhrady k návrhu senátorů Kamil Jankovský (VV), ministr pro místní rozvoj a autor původního návrhu.

"Toto by měl řešit jiný zákon," dodává Jankovský.

Samostatný zákon o konci zcela anonymních akcií, o kterém Aktuálně.cz už psalo, připravil ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS), vláda ho ale dosud neprojednala.

Ani sněmovní verze zákona o zadávání veřejných zakázek, na které sněmovna v úterý setrvala, se nerodila bez problémů.

Původní návrh ministerstva pro místní rozvoj počítal s tím, že průhlednou strukturu bude muset povinně mít jen hlavní dodavatel, nikoliv už jeho subdodavatelé.

Proti tomu nedávno vyrazila do boje TOP 09 a navrhla, aby firma, která získá veřejnou zakázku, musela doložit naprosto všechny své majitele. A to včetně subdodavatelů, aby nemohla vzniknout třeba jen fiktivní firma, která jen přikryje skutečné dodavatele, kteří tak zůstanou v anonymitě.

Ministr Jankovský to ale už tehdy v rozhovoru pro Aktuálně.cz označil za "extrémní návrh".

 

Právě se děje

Další zprávy