Odborář dostal cenu. To snad ne, zlobí se ministerstvo

Domácí ČTK Domácí, ČTK
28. 1. 2012 15:36
Komora obhajuje udělení ceny tím, že bojoval proti likvidaci zdravotnictví na Slovensku.
Místopředseda LOK Miloš Voleman a ministr Leoš Heger.
Místopředseda LOK Miloš Voleman a ministr Leoš Heger. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Mezi lékařskými odbory a ministerstvem zdravotnictví se rozhořel další spor.

Tentokrát úřad ministra Leoše Hegera zpochybnil udělení Ceny za statečnost šéfovi Lékařského odborového sdružení Marianu Kollárovi, který loni organizoval hromadné odchody lékařů ze slovenských nemocnic.

"Je až neuvěřitelné, že v civilizovaném světě za tak nemorální čin může být někdo někým vůbec oceněn, obzvláště pak pokud jde o organizace sdružující lékaře," řekl mluvčí ministerstva Vlastimil Sršeň.

Podle prvního náměstka ministra Marka Ženíška si cenu za statečnost zaslouží spíše čeští vojenští lékaři, kteří nastoupili na prázdná místa po slovenských lékařích a starali se o pacienty místo nich.

Bojoval proti likvidaci zdravotnictví, tvrdí odbory

Jde přitom o vůbec první reakci úřad k výběru oceněného za 15 let, co se cena udílí. Odboráři chtějí ocenit Kollára "za úspěšný boj proti likvidaci veřejného zdravotnictví na Slovensku".

"Jeho činnost vedla k oslabení snah o likvidaci veřejného zdravotnictví také v Česku," řekl Michal Sojka z tiskového oddělení komory.

V odborové akci Výpovědi podepsalo deklaraci 3800 ze zhruba 6500 lékařů pracujících ve slovenských nemocnicích. Výpovědi pak skutečně podalo 2411 lékařů z 34 nemocnic, stovky lékařů 1. prosince do nemocnic nepřišly.

Slovenská vláda vyhlásila nouzový stav a požádala o vyslání lékařů Česko.

 

Právě se děje

Další zprávy