Výzkum: Nadýchat můžete i kvůli směsi do ostřikovačů

ČTK ČTK
24. 1. 2012 13:55
Pokud řidič v posledních 4 minutách použil ostřikovač, naměří mu až 0,7 promile
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Ondřej Besperát

Brno - Řidičům se rýsuje možnost, jak se vymlouvat, pokud jim policisté při dechové zkoušce zjistí alkohol.

Experiment, který provedli odborníci z Ústavu soudního lékařství v Brně, totiž prokázal, že po ostřikování skel může řidič sedící v kabině vozu nadýchat až 0,7 promile alkoholu.

Na tiskové konferenci v Brně to v úterý řekl přednosta Ústavu soudního lékařství Miroslav Hirt.

"Většina náplní do ostřikovačů obsahuje ethylalkohol, ten se ventilací dostane do kabiny a dýcháním do plic řidiče," popsal přednosta Ústavu soudního lékařství Miroslav Hirt.

Pokud policista při kontrole podá měřící přístroj do kabiny řidiči, který v předešlých čtyřech minutách ostřikoval okna, ukáže se pozitivní výsledek ve 100 procentech případů.

"Přišli jsme na to náhodou a došli jsme k výsledkům, které jsou dosti hrůzné," poukázal Hirt na vysoké falešné naměřené hodnoty. Alkohol v dechu se může u řidiče prokázat až 13 minut po ostřikování.

Pro policisty je nyní proto důležité dodržovat metodický pokyn při kontrolách. Ten ukládá řidičům před zkouškou na alkohol vystoupit z auta. V tomto případě se člověk nadýchá čistého vzduchu a falešný výsledek na alkohol se neukáže.

"Už víme, jak to uchopit, když se s touto situací setkáme. Také jsme se přesvědčili o tom, že naše metodické pokyny jsou správné," uvedl vedoucí odboru dopravní služby policie ČR ve Zlíně Štěpán Zachara.

Policisté mají dechovou zkoušku provést opakovaně. Pokud řidič uvede, že ostřikoval okna, policista by ho nyní měl vyzvat k vystoupení z auta, prodýchání a opakování zkoušky po deseti minutách. "V tomto případě už bude hodnota negativní," řekl Hirt. Tímto postupem chce policie také zamezit zbytečným diskusím s řidiči.

Výzkum prokázal různé množství alkoholu v dechu v závislosti na těsnění kabiny, druhu směsi, pohlaví a věku řidiče. Z dobře větraného auta se výpary ze směsi dostanou rychleji.

 

Právě se děje

Další zprávy