Drábek musí skončit, volají odboráři z úřadů práce

Domácí ČTK Domácí, ČTK
24. 1. 2012 15:49
Nelíbí se jim nový systém vyplácení sociálních dávek, chystají také trestní oznámení
Jaromír Drábek.
Jaromír Drábek. | Foto: Ondřej Besperát

Česko - Odboráři z úřadů práce v Ostravě a Litoměřicích ostře kritizují nový systém vyplácení sociálních dávek, který se zavedl od ledna.

Podle nich nebyl dobře připraven a nefunguje, takže je ohroženo poskytování peněz potřebným.

Po ministerstvu práce a vedení superúřadu práce žádají nápravu. Jinak chtějí podat trestní oznámení a usilovat o odvolání ministra práce.

Šéf resortu Jaromír Drábek (TOP 09) už dřív řekl, že se výplata dávek zvládne.

V úterý reagoval, že stížnosti chápe. Přechod na nový systém se podle něj ale musel udělat naráz.

Generální ředitel úřadu práce se chystá s odboráři ve středu jednat.

Změny ve vyplácení dávek přinesla Drábkova sociální reforma, která platí od ledna. Od letoška všechny dávky, podpory a příspěvky vyplácejí úřady práce. Převzaly tak část agendy od radnic i jejich asi 1600 pracovníků. Na nový systém od počátku padá kritika od opozice, odborů či rady postižených.

Ministr úředníky chválí. Už dřív řekl, že se vyplácení dávek zvládá - za první dva týdny se jich vydalo 936 000 a jen na pomoc v hmotné nouzi se vyplatilo přes 200 milionů korun.

Drábek dodal, že náročné období pomáhá překlenout právě "extrémní nasazení" úředníků. Dávky, které se mají v lednu vyplatit, by lidé měli do konce měsíce podle něj dostat. Míní, že se situace ustálí do pár týdnů.

Odboráři z úřadu práce z Litoměřic a Ostravy Drábkův optimismus nesdílejí.

Uvedli, že úředníci nemají podmínky pro zajištění služeb klientům a vyplácení dávek je ohroženo. Nový počítačový program podle odborů "nesplňuje základní předpoklady" pro vyřizování dávek, potřebné funkce neobsahuje a spustil se bez testovacího provozu a řádného vyškolení personálu.

"Chyby těchto aplikací jsou odstraňovány za pochodu, ale ani po třech týdnech od spuštění není možné s programy řádně pracovat," píšou v prohlášení odboráři.

Podle nich jsou pak úředníci nuceni pracovat přesčas i o víkendech a vyplácet bez potřebného zabezpečení dávky v hotovosti. Jsou prý pod "obrovským psychickým tlakem", protože se i za těchto podmínek snaží klientům vyhovět.

Odboráři žádají ministerstvo práce a vedení centrálního úřadu práce o zprovoznění počítačového programu, jasné proškolení a zastavení vyplácení vysokých částek v hotovosti.

Požadují také zavedení antikonfliktních týmů v úřadech i pomoc psychologů pro úředníky. Jinak chtějí podat trestní oznámení "pro ohrožení výkonu státní správy" a usilovat o odvolání Drábka z funkce "z důvodu rizika zhroucení sociálního systému".

 

Právě se děje

Další zprávy