Šéf leteckých podniků LOM končí, firma má problémy

ČTK ČTK
20. 1. 2012 13:13
Ředitel Státního podniku Letecké opravny Malešice Ploch skončil po schůzce s ministrem Vondrou
Odstupující ředitel LOM Jindřich Ploch
Odstupující ředitel LOM Jindřich Ploch | Foto: LOM Praha s.p.

Praha - Ředitel státního podniku Letecké opravny Malešice (LOM Praha) Jindřich Ploch odchází z funkce.

Rozhodnutí předcházela schůzka s ministrem obrany Alexandrem Vondrou, napsal v pátek server Euro.cz.

Podle auditu ministerstva je podnik ve špatném ekonomickém stavu. Kvůli výsledkům auditu přišli už dříve o místo dva vrcholní manažeři firmy.

Mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek Plochův odchod z funkce potvrdil.

Končící ředitel leteckých opraven předal svou rezignaci ministru obrany ve čtvrtek, Vondra ji přijal. Oficiálním důvodem je podle Plocha fakt, že podnik stojí "na prahu nového období své existence a činnosti a tato změna by se měla projevit i v novém vedení podniku", sdělila mluvčí LOM Martina Fišerová.

"Naším jednoznačným úsilím bude státní podnik konsolidovat, restrukturalizovat a pokračovat v úsilí o uplatnění LOM Praha v mezinárodním prostředí," řekl mluvčí obrany Pejšek.

Ministerstvo podle něj vybere nového ředitele v následujících týdnech. "Důležité pro nás je, že Jindřich Ploch zůstává do doby plného předání funkce, takže nebudou ohroženy probíhající aktivity a projekty," dodal Pejšek.

Audit ministerstva obrany z loňského roku odhalil nevýhodné transakce provedené uvnitř LOM. V jejich důsledku měla vzniknout škoda za desítky až sto milionů korun.

Výběrem auditora se zabývala protikorupční policie

Vedení resortu proto podalo koncem října trestní oznámení. V prosinci se pak případem začala zabývat protikorupční policie.

Stejná policejní složka se zabývá i samotným auditem, který provedla firma KPMG. Auditorskou firmu vybralo podle deníku Právo ministerstvo loni v červnu se souhlasem ministra obrany Vondry bez veřejné soutěže v rámci takzvaného jednacího řízení bez uveřejnění.

Ministerstvo přitom smlouvu s KPMG podepsalo i přes varování svých právníků, že je vedením prosazovaná strategie při výběru auditora v rozporu se zákonem, napsal již dříve list. Předpokládaná cena se prý měla pohybovat kolem deseti milionů korun, hranice pro vyhlášení soutěže je přitom dva miliony.

Ministerstvo svůj postup hájí tím, že audit byl nutný, protože v podniku hrozilo nebezpečí hospodářských škod.

 

Právě se děje

Další zprávy