Nemocnice rozjely byznys. Operace od primáře za 6000 Kč

Radek Nohl Radek Nohl
13. 1. 2012 5:00
Nemocnice nabízí pacientům, že je za příplatek odoperuje jimi vybraný lékař
Mít u operace svého lékaře, to něco stojí.
Mít u operace svého lékaře, to něco stojí. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - České nemocnice rozjíždějí nový byznys. Těm pacientům, kteří jsou ochotni si připlatit, nabízí, že je bude operovat jimi vybraný lékař.

Ceny stanovila zdravotnická zařízení v řádu tisíců korun.

Zájem je ale podle jejich vedení zatím minimální. A tak nemocnice zlevňují.

"Fungovalo to i dříve, ale bylo to pololegální," řekl Aktuálně.cz ředitel litomyšlské nemocnice Libor Vylíčil o možnosti připlatit si za svého lékaře.

Teď se podle něj ale i dalších ředitelů tento problém odboural. Pacienti již prý nemusí chodit za primářem a platit mu nelegálně za to, že je odoperuje nebo provede zákrok špičkový chirurg, kterého si zvolí.

Primář za šest tisíc

Domažlická nemocnice nabízí pacientům možnost, že je odoperuje primář chirurgie Václav Šauer. Ten má tři atestace a téměř třicetiletou praxi.

Cenu doktora s dlouholetými zkušenostmi si vedení zdravotnického zařízení vyčíslilo na 6000 korun. Na výběr je také zástupce primáře Petr Suastika. Pokud si ho pacient vybere, zaplatí 4000 korun. U ostatních lékařů stanovilo vedení cenu na 3000 korun.

"Svého lékaře si pacienti můžou vybrat jen u plánovaných výkonů," upřesňuje ředitelka Alena Vyrutová. 

Podle hodnocení pacientů i zaměstnanců nejkvalitnější nemocnice v Plzeňském kraji nabízí ještě rodičkám, že si za poplatek mohou vybrat k porodu svého lékaře. Zaplatí za to 5000 korun.

Zájem není, přiznávají nemocnice

Po první zkušenosti ale vedení přiznává, že je zájem minimální.

"Ceny budeme muset upravit, jenom jsme to zkoušeli. Zájem ale nebyl," připustila Vyrutová. Možnost vybrat si tu za poplatek svého lékaře podle ní zatím nevyužil nikdo.

Foto: Reuters

Podobnou zkušenost mají také v jičínské nemocnici. Rodičky si tu mohou vybrat svého doktora, kterého chtějí mít u porodu. Původní částku 5000 kvůli nezájmu budoucích matek ale snížili na 3000 korun.

"Očekávali jsme od toho, že některé maminky skutečně chtějí konkrétního lékaře. Při stanovování ceny jsme vycházeli z nákladů, které jsou s tím spojené. S tím, že ten lékař musí přijet, strávit u porodu nějaký průměrný čas, a z toho jsme vycházeli," uvedla ředitelka nemocnice v Jičíně Dana Kracíková.

Také ta však říká, že jim díky novince peníze do pokladny nepřitekly.

Pod kontrolou ministra

V Litomyšli jsou zatím opatrní. Možnost vybrat si svého doktora umožňují zatím jen na očním oddělení. A oproti dalším nemocnicím si stanovili cenu poměrně nízko - na 500 korun. 

Brzy si tu ale pacienti budou moci platit za jimi vybraného lékaře i na dalších odděleních. Kolik to bude stát, se podle Vylíčila rozhodne během několika týdnů.

Ministerstvo zdravotnictví však říká, že to, jak zmíněné nemocnice nabízí možnost připlatit si za svého lékaře, je na hraně. "V současné době zpracováváme právní analýzu, která by měla říct, jak a zda je to vůbec možné," prohlásil mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň.

 

Právě se děje

Další zprávy