Ministerstvo školství do každé domácnosti, platí Brusel

Jakub Novák
14. 1. 2012 12:50
Na kritizovaném projektu za 650 milionů by se měla podílet i Česká televize
Jiří Baumruk
Jiří Baumruk | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Po námitkách, že má projekt OKNO přinést bruselské miliony hlavně do nakladatelství Ringier (Blesk, Aha a další) se také u druhého velkého projektu SPORT rýsuje podezření, že se jedná zejména o pokus ministerstva školství proniknout do dalšího z velkých českých médií.

Tentokrát se jedná o veřejnoprávní Českou televizi.

Projekt finanční a právní gramotnosti, půlmiliardové OKNO, i SPORT, jenž má za 650 milionů vylepšit "tělesnou kulturu" v Česku, mají být zaplaceny z evropských peněz.

To však není - vzhledem k varováním přicházejícím z Bruselu - jisté, pravděpodobněji se zatím jeví spíše opačná možnost.

Utracené stovky milionů by pak zbyly na daňové poplatníky. Ukončení projektu je plánováno na 30. června 2015, tedy po volbách.

Za tyto projekty by tedy už současná vláda nenesla politickou odpovědnost a nemohlo by dojít ani k potenciální rezignaci ministra Josefa Dobeše.

Součástí projektu ministerstva školství SPORT za 650 milionů má být například "100 dílů o vzdělávání prostřednictvím sportu, instruktážních dokumentárních filmů."

Kromě toho je na naplňování tohoto projektu předjednána spolupráce s Českou televizí, jak uvedl v rozhovoru pro Český rozhlas Radiožurnál tvůrce projektu Jiří Baumruk.

Ten kdysi působil ve veřejnoprávní televizi jako komentátor a šéf sportovní redakce, od roku 2007 do roku 2011 byl předsedou Rady ČT.

Podle věcného záměru je jednou z přidaných hodnot projektu SPORT (oficiální název zní "Vzděláváním k vyšším kompetencím v oblasti tělesné kultury a zdravého životního stylu") "cílené zapojení komunikace prostřednictvím TV, které kromě toho násobí motivační efekty".

Kvalitu si ohlídáme

Trochu odvážně také působí domněnka, že by v době, kdy dochází k masivnímu rozmachu internetu, existuje několik sportovních kanálů a sportovat lze ve stovkách sportovních klubech po celé republice, byl projekt schopen ovlivnit životní návyky a životní styl mladé generace, jak se tvrdí v dokumentaci.

Možná i proto počítá návrh se zavedením nástrojů kvality - pro jistotu dublovaných, rozdělených po 1 666 666,66 korunách bez DPH. Tedy tak, aby nepřekročily limit pro podlimitní veřejnou zakázku.

Přitom právě dělení zakázek se ukázalo být častým nešvarem některých projektů , které byly kritizovány v auditu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost.

Kromě toho je v návrhu zmíněno už pouze jediné dražší výběrové řízení týkající se realizace vzdělávacích programů v hodnotě necelých 4,2 milionů korun.

V dopise náměstku Zaorálkovi z 19. prosince loňského roku píše ředitel odboru zaměstnanosti Evropské komise Peter Stub Jorgensen o projektu SPORT, že se nachází na "okraji schválitelnosti" a vyzývá k jeho přezkoumání s ohledem na přípravu alternativních projektů, které by lépe odpovídaly cílům tohoto operačního programu.

A čeho by vlastně mělo být pomocí workshopů, seminářů, a různých výukových materiálů dosaženo?

Podle popisu projektu má takováto podpora sportu vést "ke zvýšení konkurenceschopnosti jeho aktérů na trhu práce", posílení motivace a aktivního postoje jednotlivců a v neposlední řadě také podpořit začleňování sociálně či rasově vyloučených občanů do společnosti.

 

Právě se děje

Další zprávy