"Železná opona" zastaví na hranici německý zelený proud

Pavel Baroch
10. 1. 2012 17:34
Speciální transformátory za 2 miliardy, zaškrcující tok energie, zdraží českou elektřinu
Elektřina - ilustrační foto
Elektřina - ilustrační foto | Foto: Reuters

Praha - Správce distribuční soustavy, společnost ČEPS, se chystá vybudovat dva speciální transformátory, aby mohl v nutných případech omezit tok elektrické energie z německých větrných a slunečních elektráren, které neúměrně zatěžují českou elektrizační soustavu.

Naposledy se to stalo na konci roku, kdy se přes Česko valilo až 3500 megawattů elektrického výkonu, přičemž obvyklá hodnota se pohybuje okolo 1000 megawattů.

Přetížení sítě může v krajním případě způsobit takzvaný blackout, při němž by domácnosti, ale i podniky nebo železnice zůstaly bez proudu. Ohroženým regionem jsou jihozápadní Čechy.

Letos by měly v Německu vyrábět proud obnovitelné zdroje o celkovém výkonu přibližně 55 tisíc megawwatů, přičemž loni to bylo asi 42 tisíc megawattů.

Transformátory zdraží českou elektřinu

"Želená opona" pro německou elektřinu, tedy speciální transformátory, dokáže tok proudu přiškrtit a nasměrovat i do jiných drátů. Vyjdou ovšem na 2 miliardy korun a zvýší cenu elektřiny pro české domácnosti i firmy.

"To je číslo, které by se promítlo do tarifů," odpověděl na otázku Aktuálně.cz Vladimír Tošovský, předseda představenstva ČEPS. Dodal, že ČEPS si bude muset peníze půjčit. 

Region ohrožený blackoutem.
Region ohrožený blackoutem. | Foto: ČEPS

Dvoumiliardové transformátory by elektřinu neměly zdražit výrazně, správa distribuční soustavy se do ceny proudu promítá jen zhruba 4 až 4,5 procenty. A zdražení by napřed musel schválit Energetický regulační úřad.

Také Polsko se brání

Tošovský uvedl, že stavba dvou transformátorů na regulaci elektřiny z německých obnovitelných zdrojů je až krajním řešením. Lidé z ČEPS se chtějí se svými německými kolegy smluvně dohodnout na dodržování podmínek bezpečného provozu, v plánu je i modernizace české přenosové soustavy.

"Chceme ten problém vyřešit kombinací několika řešení," poznamenal Tošovský. Podle informací Aktuálně.cz se ovšem ČEPS výstavbě transformátorů nevyhne, protože je hodlá vybudovat i Polsko, kam také proudí spousta zelené elektřiny z Německa.

A pokud by Česko na polský krok nezareagovalo, problém s ohromným tokem německého proudu by se ještě prohloubil, protože by k nám směřovala i část "německo-polské" elektřiny. Podobné transformátory využívají i jiné země, například Rakousko, Slovinsko nebo Itálie.

Vladimír Tošovský, šéf ČEPS.
Vladimír Tošovský, šéf ČEPS. | Foto: Ludvík Hradilek

Na Balkáně bylo málo energie

Zatím největší problém s německým zeleným proudem v historii nastal podle ČEPS loni od 25. listopadu do 16. prosince. Zatímco v minulosti se operátoři museli vyrovnávat s přeplněnou soustavou třeba den, teď to trvalo tři týdny.

Důvodem bylo to, že díky silnému větru vyrobily větrné elektrárny na severu Německa hodně proudu, který bylo potřeba dopravit na jih - tedy i přes Polsko a Česko. V Německu navíc odstavili ve stejnou dobu osm jaderných elektráren a zároveň přibylo mnoho neregulovaných fotovoltaických elektráren.

Ve stejný čas se ještě intenzivně obchodovalo s elektřinou a kvůli nedostatku vody ve vodních elektrárnách na Balkáně se zvýšil dovoz elektřiny do této části Evropy.

"Lze očekávat opakování podobných situací," dodal Vladimír Tošovský, předseda představenstva ČEPS.

 

Právě se děje

Další zprávy