Děti do sedmi let do ústavů nepatří, řekla vláda

ČTK ČTK
4. 1. 2012 14:17
Nový systém ochrany dětí by měl začít fungovat do roku 2018
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Ani děti do sedmi let by v Česku už za pár let neměly končit v ústavech a dětských domovech. Do nich by se neměly posílat od roku 2016.

Děti do tří let by do těchto zařízení měly přestat chodit už od roku 2014.

Počítá s tím národní strategie ochrany práv dětí, který ve středu projednala vláda. Dokument obsahuje cíle, úkoly, časový plán plnění i to, které instituce za to mají být odpovědné.

Nový systém ochrany dětí by měl začít fungovat do roku 2018.

"Považuji schválení strategie za velmi důležitý krok, v podstatě tak zahajujeme další část sociální reformy," uvedl na tiskové konferenci po zasedání kabinetu ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09).

Vláda podle něj z celkově 16 opatření velmi podrobně diskutovala o věku, ve kterém by se o opuštěné děti mohly začít starat ústavy. Zastává názor, že pokud děti nemohou zůstat ve svých původních rodinách, měly by se o ně v nižším věku starat pěstounské rodiny, nikoli kolektivní zařízení.

Pod kritikou OSN

Česko je dlouhodobě terčem kritiky mezinárodních organizací za vysoký podíl dětí, které vyrůstají v ústavech. Republice to loni vytýkal třeba Výbor OSN pro práva dítěte. Ministerstvo práce připravuje změny. Novela, která podpoří profesionální pěstounskou péči, by měla začít platit už letos v červenci.

Návrh strategie počítá s ukotvením věkové hranice, pod kterou nebude možné děti do ústavů umístit, do legislativy. Limit tři roky by mohl v zákonech být od roku 2014, sedm let pak o dva roky později. Nynější ústavy a domovy by se měly pak do roku 2018 proměnit.

Místo velkých zařízení by měly fungovat hlavně služby ambulantní a terénní. Peníze na ústavní péči by se pak měly přesměrovat hlavně do nich a do podpory náhradních i vlastních rodin. Podle navrhované strategie by se ve službách měli uplatnit i nynější pracovníci z ústavů.

Kritiku vyvolává také to, že se péče o děti v Česku tříští mezi víc resortů. V budoucnu by ji mělo mít na starosti jen ministerstvo práce. Úpravy zákonů, které problematiku sjednotí, by měly být podle strategie hotovy do konce roku 2014. S přípravou by se mělo začít už letos. Přesně určit se pak má i role ministerstva zdravotnictví či školství, pod něž spadají kojenecké či výchovné ústavy.

Strategie vychází z Úmluvy o právech dítěte. Tuto mezinárodní dohodu podepsalo Československo, v Česku tak platí od jeho vzniku. O tomto dokumentu by se mohli žáci začít učit ve školách. Za dva či tři roky by se podle návrhu strategie mohla úmluva dostat do školních osnov. Na prosazování a ochranu práv dětí by se pak měla zaměřit kampaň, která by se mohla uskutečnit do roku 2014.

 

Právě se děje

Další zprávy