Bleskový audit europeněz. Vláda už ví, že musí šetřit

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
3. 1. 2012 11:05
Podle Kamila Jankovského mají problém čtyři ministerstva, např. průmyslu a dopravy
Kamil Jankovský.
Kamil Jankovský. | Foto: Jan Langer

Praha - Vláda dostane v nejbližších dnech na stůl důrazné varování. Může přijít o mnohem víc evropských peněz, než si myslí.

Zatímco kabinet momentálně řeší stopku, kterou dostalo z Bruselu ministerstvo školství, Evropská komise se už podle informací Aktuálně.cz chystá zastavit kohoutky u několika dalších programů, které finance z fondů EU čerpají.

O tom, že je situace skutečně vážná, svědčí i fakt, že ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský hodlá vládu požádat, aby u všech problematických operačních programů provedla audit.

A to urychleně, do konce ledna.

"Zároveň musíme vypracovat odhad nákladů, které nebude Evropská komise refundovat," potvrdil v rozhovoru pro Aktuálně.cz ministr Jankovský, jehož resort je de facto koordinátorem dotací z Unie.

Brusel České republice vyčítá neprůhlednost a špatnou kontrolu.

Čtyři největší hříšníci

Audit, který Jankovský navrhuje, se má dotknout čtyř resortů - průmyslu a obchodu, životního prostředí, dopravy a resortu práce a sociálních věcí.

V případě, že vláda včas nedostatky neodstraní, může Evropská komise přísun peněz zcela zastavit.

Díra ve státním rozpočtu

Zastavení finančního toku by znamenalo citelnou díru do státního rozpočtu. Česká republika totiž projekty hrazené z evropských peněz proplácí sama z resortních rozpočtů a teprve následně tyto rozpočty zase doplňuje z peněz, které pošle Brusel.

Je přitom už teď jasné, že některé peníze Evropská komise neproplatí v plné výši, nebo třeba vůbec.

"Musíme zjistit, kolik evropských peněz nám prostě bude chybět," zdůvodňuje svůj návrh Jankovský, který koncem ledna bude systém evropských dotací a jejich kontroly v Bruselu vysvětlovat. Ministerstvo pro místní rozvoj je totiž jakýmsi koordinátorem dotací z EU.

Josef Dobeš má na nápravu chyb jeden měsíc.
Josef Dobeš má na nápravu chyb jeden měsíc. | Foto: Ludvík Hradilek

Prozatím největší problémy má program "Vzdělávání pro konkurenceschopnost", u kterého už Brusel pozastavil přísun peněz. Jankovského stranický kolega Josef Dobeš má jako šéf resortu školství měsíc na nápravu chyb.

Podle materiálů, které má Aktuálně.cz k dispozici, vytipovala Evropská komise už v dubnu 2011 celkem 5 českých operačních programů, které vyhodnotila jako "rizikové".

Jedná se o operační programy Doprava, Podnikání a inovace, Životní prostředí a Regionální operační program Severozápad.

Evropská komise v listopadu obnovila proplácení peněz u části programu "Podnikání a inovace". U pátého - Výzkum a vývoj pro inovace - se podařilo nedostatky odstranit.

Brusel: Špatně kontrolujete

"Osobně věřím, že se peníze z Bruselu úplně nezastaví," dodává Jankovský.

Evropské komisi vadí především proces výběru a kontroly jednotlivých projektů a označila ho také za "rizikový".

Audit projektů totiž nemá česká strana centralizovaný, ale každý resort si svoje programy kontroluje sám. Jinými slovy: kontrolor je zaměstnancem kontrolovaného, je podřízen ministrovi a od něj dostává i odměny.

Prozatím vybuchla roznětka pod rukou právě ministra školství Josefa Dobeše.

Co vyčítá Brusel resortu školství:

Audit Evropské komise vytýká zakázkám ministerstva školství přemrštěné, až stotisícové platy, neúměrně drahé počítače, zvýhodnění některých dodavatelů nebo platby, které vůbec nesouvisejí s podporovanými projekty - a především chybějící kontrolu projektů.

Ministerstvo teď má měsíc čas na nápravu chyb, jinak o miliardy z Bruselu přijde. Přes program "Vzdělávání pro konkurenceschopnost" má přitom šanci dostat až 53 miliard korun. Zatím vyčerpalo jen malý zlomek této částky.

Věci veřejné svého ministra hájí s tím, že problémy tohoto programu jsou dlouhodobé. Přidal se k nim i premiér Petr Nečas (ODS), zatímco TOP 09 vyzvala Josefa Dobeše, aby vyvodil "osobní odpovědnost".

I zastánci ministra Dobeše ale mimo záznam připouštějí, že za rok a půl jeho působení mohl nastavit jiný systém kontroly a stabilizovat řízení evropských programů. Za Dobešova působení se ale naopak vystřídalo v čele odboru, který má na starosti eurofondy, hned pět šéfů.

 

Právě se děje

Další zprávy