Hlavy padat nebudou. Šéf VZP ustál pokus o odvolání

Radek Nohl Radek Nohl
15. 12. 2011 15:58
Svůj post podruhé v krátkě době uhájil i předseda správní rady Marek Šnajdr
Šéf VZP Pavel Horák.
Šéf VZP Pavel Horák. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Šéf Všeobecné zdravotní pojišťovny Pavel Horák a předseda správní rady Marek Šnajdr (ODS) uhájili své posty.

Návrh Věcí veřejných na jejich odvolání se podle informací Aktuálně.cz nedostal ani na program čtvrtečního zasedání rady VZP.

Proti byli zástupci státu a poslanci TOP 09 a ODS. Další členové správní rady, kteří zastupují VV, KSČM a ČSSD byli pro. Aktuálně.cz to potvrdilo několik členů rady.

Věci veřejné se rozhodli navrhnout odvolání Horáka a Šnajdra poté, co se objevila řada podezření okolo projektu elektronických zdravotních knížek IZIP. Navíc kvůli hospodaření VZP podaly dvě trestní oznámení.

Podle poslance Radima Vysloužila manažersky selhal Horák například tím, když prý úmyslně neinformoval správní i dozorčí radu o tom, že i když má VZP nadpoloviční většinu akcií IZIP, o projektu sama rozhodovat nemůže.

"Zcela nepochopilně se udrželi ve funkcích osoby, které se podílely na setrvání nefungujícího projektu IZIP," prohlásil člen správní rady a poslanec VV Jiří Rusnok.

Aktuálně.cz se snaží získat vyjádření i poslance Marka Šnajdra.

Projekt pod palbou kritiky

VZP nyní v projektu elektronických knížek vlastní 51 procent, o zbytek akcií má zájem společnost Asseco Central Europe.

Horák slíbil, že se smlouvy s IZIP upraví tak, aby je bylo možné s šestiměsíční lhůtou vypovědět už k 30. červnu 2012. Teoreticky by tak mohl skončit na konci příštího roku.

V současné době je projekt pod velkou kritikou politiků i lékařů. 

Navíc audit IZIP před několika týdny odhlalil, že desítky milionů z firmy, do které pojišťovna za posledních deset let investovala téměř dvě miliardy korun, mizí u soukromých společností, které nemají s provozem knížek nic společného.

Za peníze se zaplatil mimo jiné i golfový turnaj nebo práce předních pražských advokátů.

 

Právě se děje

Další zprávy