Robot za 72 milionů měl léčit, místo toho školí lékaře

Radek Nohl Radek Nohl
17. 12. 2011 20:25
Vedení ústeckých nemocnici se mohlo přístroje zbavit. Nedohodlo se ale na pronájmu
Robot da Vinci, drahý přístroj k operacím prostaty
Robot da Vinci, drahý přístroj k operacím prostaty | Foto: www.srhs.org

Ústí nad Labem/Praha - Tři roky poté, co vedení Ústeckého kraje koupilo pro své nemocnice druhého robota, se potvrzuje, že na jeho provoz nejsou peníze.

Nemocniční holding sám přiznává, že k operacím pacientů se využívá jen jeden z nich. Druhý slouží ve většině případů pouze ke školení lékařů.

Robot přitom vyšel na 72 milionů korun - většinu pokryla dotace z Evropské unie - a při jeho nákupu vedení kraje v čele s tehdejším hejtmanem Jiřím Šulcem tvrdilo, že rozhodně nebude bez práce.

Teď se ale ukazuje, že je jeho provoz pro ústeckou nemocnici příliš drahý. "Je to kvůli tomu, že není objem financí od plátců tak veliký," zdůvodňuje pro Aktuálně.cz primář centra robotické chirurgie ústecké nemocnice Jan Schraml.

A tak je robot místo na operačním sále ve školicím středisku. "V současné době se ale přemisťuje do Maďarska, kde by se díky němu měly provést tři operace," dodal Schraml.

Plán s pronájmem nevyšel

Podle informací Aktuálně.cz se ale Krajská zdravotní mohla před několika týdny robota zbavit. Zájem o něj měla pražská Nemocnice Na Homolce, která si ho chtěla pronajmout.

To, že spolu vedení nemocnic letos na podzim jednala, potvrdili mluvčí Homolky Jitka Kalousková i Krajské zdravotní Jiří Vondra. "Nedohodli jsme se na podmínkách," řekla Kalousková.

A Vondra teď tvrdí, že se robota zbavovat nechtějí. "O prodeji nebo pronájmu neuvažujeme," uvedl mluvčí ústeckých nemocnic.

Roboti pod plachtou

Jenže Všeobecná zdravotní pojišťovna proplácí Krajské zdravotní jen omezený počet operací. Ten navíc kvůli škrtům VZP klesá.

A například v loňském roce mohlo vedení nemocnic oba drahé roboty přikrýt plachtou, protože tento limit Krajská zdravotní vyčerpala už v listopadu. Pacienti si pak museli na operaci několik týdnů počkat.

Za jeden zákrok pomocí robota platí pojišťovny více než 100 tisíc korun. Zájem o ně ale pravděpodobně brzy klesne. Protože ministr zdravotnictví Leoš Heger plánuje, že většinu operací prováděných robotem si v budoucnu pacienti zaplatí.

Navíc kvůli plýtvání peněz ve zdravotnictví Heger chce v budoucnu zaplatit jen ty přístroje, které se nemocnicím vyplatí.

 

Právě se děje

Další zprávy