Lessy zůstává šéfem policie, s ministrem se usmířil

Domácí Domácí
5. 12. 2011 12:33
Kubice a Lessy našli společnou řeč nad změnami ve struktuře české policie
Petr Lessy.
Petr Lessy. | Foto: ČTK

Praha - Ještě před několika dny by to tipoval málokdo, ale ministr vnitra Jan Kubice a policejní šéf Petr Lessy nakonec našli společnou řeč. Lessy proto zůstává ve své funkci, ministr už na jeho rezignaci netrvá.

"Došlo k souznění názorů, to jsem požadoval," uvedl v pondělí Jan Kubice. Dodal, že ho Lessy "mile překvapil" tím, jak přistupuje k projektu nové organizační struktury policie.

Policejní prezident bude mít například nadále pouze tři náměstky - zruší pozici náměstka pro strategii, kterou doteď zastával Pavel Osvald. Odejít by mělo kolem stovky zaměstnanců. S Kubicem se shodl i na dalších opatřeních.

"S panem ministrem nám jde o společnou věc, proto k rezignaci nevidím důvod," řekl Lessy.

Ministr kritizoval policejního prezidenta přitom už od poloviny listopadu. Přístup Lessyho k zamýšleným personálním a systémovým změnám u policie označil za nekonstruktivní.

Konflikt zesílil minulý týden, kdy Kubice přímo vyzval Lessyho k odchodu. Policejní prezident to ale odmítl do té doby, než mu ministr řekne, v čem pochybil.

Na pozadí případného Lessyho konce se mohl rozhořet i další spor ve vládní koalici. Zatímco za ministrem vnitra i za jeho postojem k Lessymu stojí premiér Petr Nečas (ODS) i TOP 09, policejní prezident má oporu ve Věcech veřejných.

Za Lessyho se na konci minulého týdne postavila jedna z policejních odborových organizací, Unie bezpečnostních sborů (UBS).

Podle místopředsedy UBS Miloše Plechatého předá výkonný výbor odborů Lessymu podpůrný dopis. "Ve výzvě bude i část věty, aby se policejní prezident nenechal zastrašit a ovlivnit politickou vládní dohodou a stál za svými lidmi," sdělil Plechatý.

 

Právě se děje

Další zprávy