Pomněte, kam patříte, říká Francie usilující o Temelín

Tereza Šídlová
5. 1. 2012 13:11
Velvyslanec Francie Lévy v rozhovoru pro A.cz odmítá, že Areva je outsiderem tendru
Temelín.
Temelín. | Foto: Jan Langer

Praha - Podruhé během dvanácti měsíců míří premiér Petr Nečas na návštěvu Francie.

V pátek tam promluví na konferenci o budoucnosti Evropy a sejde se s klíčovými představiteli země, premiérem Francoisem Fillonem i prezidentem Nicolasem Sarkozym.

I tentokrát jeho cestu bude provázet jedno klíčové téma: Temelín.

Francouzská Areva, která má vedle amerického Westinghousu a ruského konsorcia Atomstrojexport zájem o miliardovou zakázku na dostavbu české jaderné elektrárny, si sice zatím získala pověst outsidera temelínského běhu.

Ale sbližování mezi Prahou a Paříží může nasvědčovat opaku.

S českými firmami počítáme

A právě jaderné spojenectví na půdě Evropské unie, jíž jaderná energetika po havárii v japonské Fukušimě rozděluje, je kartou, s níž Francouzi podle všeho hodlají v tomto tendru hrát.

"V sázce je nyní budoucnost jaderné energetiky v Evropě. A toto specifikum mezi Českem a Francií se netýká americké či ruské nabídky, protože tyto země nejsou v EU," říká v rozhovoru pro Aktuálně.cz francouzský velvyslanec v Praze Pierre Lévy.

Ten zatím nechce specifikovat, jak moc by se české firmy mohly podílet na zakázkách při dostavbě Temelína, přestože konkurenti Arevy se předhánějí v nadbíhání českým firmám. "Do této debaty vstupovat nebudu. Víme, jak důležité je zapojení do dostavby Temelína pro české dodavatele, a stejně důležité je to i pro nás," dodal Lévy.

Premiér Nečas přitom Arevu už v této souvislosti chválil. A to dokonce navzdory prezidentu Václavu Klausovi u příležitosti návštěvy ruského prezidenta Dmitrije Medveděva, který v Praze začátkem prosince propagoval zájem Ruska zakázku získat.

Aktuálně.cz: Sázková kancelář Fortuna nedávno vypsala kurzy na temelínský tendr. Podle sázkařů vede rusko-české konsorcium Atomstrojexport, druhý v pořadí je americký Westinghouse, francouzská Areva zatím dobíhá až třetí v pořadí. Odráží to podle vás realitu, můžete doporučit sázku na černého koně?

Tady nejde o sázku, ani o nějakou hru. Dostavba Temelína je věc seriózního byznysu, který je extrémně důležitý pro budoucnost České republiky, budoucnost Francie a také celé Evropy. Můj přístup je mluvit o této záležitosti velmi seriózně. Ale rozumím tomu, že lidé i na takovou věc chtějí sázet podobně jako na fotbalový zápas nebo soutěž krásy. Ale v tomto případě to takto nefunguje.

Komplikace ve Finsku

A.cz: Oproti Westinghousu či Atomstrojexportu je o Arevě málo slyšet. Objevují se dokonce spekulace, že tendr francouzský zájemce nebere příliš vážně.

Areva na projektu pracuje velmi seriózně, je důležité věci dělat, potom je vysvětlovat. Areva musí přijít s tou správnou nabídkou a na tom pracuje. Francouzská vláda zase za Arevou v tomto tendru jednoznačně stojí.

A.cz:  S čím tedy může Areva předčit americký Westinghouse, který může být vnímán jako symbol energetické bezpečnosti a posílení transatlantické vazby, a ruské konsorcium, které zdůrazňuje velmi důležitý aspekt tendru z domácího pohledu, tedy spolupráci s českými firmami na dostavbě?

Náš přístup je založený na odpovědnosti a transparentnosti. Musíme vyvíjet odpovědný jaderný průmysl, což platí o to víc po havárii v jaderné elektrárně v japonské Fukušimě. Lidé mají z pochopitelných důvodů z jádra obavy. Náš přístup je založený na dosahování nejvyšší úrovně bezpečnosti. A naše nabídka je unikátní v tom, že Areva jako jediná v Evropě staví stejný typ reaktoru, který bude nabízet v tendru na dostavbu Temelína.

A.cz: Postavený a funkční reaktor je podmínkou, kterou si česká strana v tomto tendru vyhradila. Nicméně výstavbu reaktoru třetí generace ve finském Olkiluotu provázejí komplikace. Stavba se protahuje a prodražuje.

Nesnažíme se tajit, že výstavba se zpozdila a že náklady vzrostly. Každému, koho to bude zajímat, tyto elektrárny ukážeme. Pokud by si Česká republika vybrala Arevu, bude ale naopak těžit z lekcí, z nichž se Francie poučila během této výstavby. Bezpečný vývoj jaderné energetiky podle mého názoru také úzce souvisí s demokracií. A francouzský Úřad pro jadernou bezpečnost je velmi respektovaný, vlivný a nezávislý.

"Česko je zemí inženýrů"

A.cz: Co tedy Areva staví proti výše zmíněným plusům konkurentů, zvlášť spolupráci s českými firmami?

Zdůraznil bych, že jde o strategickou volbu na půl století dopředu. Kdybych byl v kůži zákazníka, přemýšlel bych o potřebách ekonomických, technologických, bezpečnostních i průmyslových. Česká republika je země inženýrů a jako taková je vysoce respektovaná. To je i pro Arevu, která je momentálně v procesu licencování dodavatelů, velmi důležité. Plán je zapojit české dodavatele nejen do temelínského projektu, ale i do dalších projektů po celém světě. Škoda JS je už nyní partnerem Arevy na projektech ve Francii i ve Finsku. Za tímto jedním projektem se skrývá klíčová otázka budoucnosti evropského jaderného průmyslu na mnoho let dopředu, navíc tváří v tvář posilujícím novým velmocem.

Velvyslanec Francie Pierre Lévy.
Velvyslanec Francie Pierre Lévy. | Foto: Velvyslanectví Francouzské republiky

A.cz: Americký Westinghouse nedávno Aktuálně.cz potvrdil, že počítá s tím, že 70 procent prací na dostavbě Temelína dá českým firmám. Kolik by dala Areva?

Slyšel jsem mnoho podobných číselných údajů, do této debaty ale vstupovat nebudu. Víme, jak důležité to zapojení  do dostavby je pro český průmysl, a stejně důležité je to i pro nás. Před rokem proběhly v Praze dny Arevy s českými dodavateli a ta spolupráce běží.

A.cz: Hodně zmiňujete evropský rozměr atomu. Francouzský lobbing se tedy soustředí na bruselskou úroveň?

Je velice důležité, že Česko a Francii pojí tato dimenze uvnitř EU, protože v sázce je nyní budoucnost jaderné energetiky v Evropě. A toto specifikum mezi Českem a Francií se samozřejmě netýká americké či ruské nabídky, protože tyto země nejsou v EU. Spolupracujeme v Bruselu, francouzská vláda klade velký důraz na otázku bezpečnosti, zátěžových testů a krizových mechanismů pro případ havárie. Nejde o to, abychom vytvářeli frontu těch „dobrých" a „špatných", každá země si volí vlastní cestu, ale ta diskuse se musí dostat na racionální úroveň.

A.cz: Bude mít Areva v době ukončení tendru hotový reaktor jako referenci, tak jak to požaduje česká strana?

Jsem absolutně přesvědčen o tom, že přestože výstavba reaktoru ve Finsku vyvolává určité otazníky, pro Arevu je velká výhoda to, že bude schopná říct zákazníkovi: Podívejte, tady je přesně to, co dostanete. A zároveň bude moct říct, jak se společnost z té předchozí výstavby poučila.

A.cz: Tendr má na české straně na starosti také ministr průmyslu. Martin Kocourek však odstoupil kvůli podezření z korupce. Na jeho místo nastoupil Martin Kuba, kterého provází pověst prodloužené ruky regionálních lobbistů. Nemáte obavy, že tendr nemusí být transparentní na české straně?

Bude to velmi dlouhý proces, ale jsem si jistý, že vše proběhne podle pravidel. Nejde jen o česká pravidla, ale také pravidla OECD. Jméno ministra Kuby znám z novin, ale velmi rád se s ním potkám.

 

Právě se děje

Další zprávy