První seznam existuje: Toto už u lékaře nebude zadarmo

Radek Nohl Radek Nohl
29. 11. 2011 8:20
Ministr Heger má na stole první seznam toho, co se pokládá za nadstandard
Za očkování proti pneumokoku zaplatí rodiče od 250 do 400 korun.
Za očkování proti pneumokoku zaplatí rodiče od 250 do 400 korun. | Foto: Reuters

Praha - První seznam služeb, výhod a zákroků, které budou od příštího roku považovány za nadstandard a pacienti za ně budou připlácet, už leží na stole ministra zdravotnictví Leoše Hegera.

Připravená ministerská vyhláška, kterou má Aktuálně.cz k dispozici, obsahuje patnáct položek a jsou mezi nimi například nitrooční čočky, které se používají při operaci šedého zákalu.

Nadstandardní bude také očkování proti sezónní chřipce, tetanu a pneumokoku a i některé typy kvalitnějších sáder.

Kolik za ně pacienti zaplatí, se bude lišit. "Každá nemocnice nakoupí materiál za jinou cenu, takže někde to můžete být levnější. Kolik se bude doplácet v naší nemocnici, ale zveřejníme na webu," řekla Aktuálně.cz ředitelka Fakultní nemocnice Plzeň Jaroslava Kunová.

Očekává se, že lidé za jednotlivé položky nadstandardu zaplatí většinou několik stovek korun. Ale třeba lepší čočky vyjdou na několik tisíc korun.

Zkušební provoz

Příští rok by měl sloužit především k tomu, aby se zjistilo, jaký je mezi pacienty o nadstandard zájem, uvedl mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň.

Hegerův úřad však předpokládá, že už v příštím roce zaplatí lidé za nadstandard tolik, že do systému přiteče zhruba 200 milionů korun.

Za co se bude připlácet?
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Za co se bude připlácet?

  • V první skupině jsou různé druhy očkování. Pacienti si budou moci připlatit za vakcínu proti pneumokoku (od 250 do 400 korun), tetanu nebo sezónní chřipce (okolo sta korun).
  • Druhá skupina obsahuje lepší sádry, jejichž cena by se podle odhadů nemocnice měla pohybovat do jednoho tisíce korun. Dražší prý budou pouze výjimky. Pacienti si tak budou moci připlatit například za kvalitnější dlahu na ruku nebo sádrový obvaz na nohu.
  • Mezi nadstandard budou podle ministerstva patřit i nitrooční čočky, které se používají při operaci šedého zákalu. Doplatek se bude nově pohybovat od stovek do 3000 korun.

Nad první verzí seznamů nadstandardu upozorňuje ministerstvo také na to, že se počet položek může rozšířit. Podle mluvčího Sršně by se o tom mělo rozhodnout v řádu několika dnů.

Zároveň s tím bude také jasné, jestli si pacienti budou za lepší péči připlácet už od ledna, nebo až od dubna příštího roku.

Pokud bude zvolen pozdější termín, mohou se mezi nadstandardní služby a zákroky dostat i některé druhy robotických nebo plastických operací, podrobnější vystření na mamografu či kompletní vyšetření zubů, které se dnes provádí v případě, kdy se pacient registruje u zubaře.

Cena čočky

Podle místopředsedy České oftalmologické společnosti Jaroslava Karhana se budou doplatky za některé druhy umělých čoček blížit i ke třem tisícům korun.

"Když řekne pacient, že nechce doplácet nic, dostane velmi kvalitní čočku, se kterou bude krásně vidět," říká Karhan.

Zároveň upozorňuje, že ani nejdražší čočka nemusí vždy pro pacienta znamenat tu nejlepší. "Není pro každé oko vhodná. Je důležité se pacienta ptát, co dělá, jestli například řídí auto," doplňuje Karhan.

Za očkování se bude platit méně než za čočky. V případě vakcíny proti pneumokoku se částky mají pohybovat od 250 do 400 korun. Pokud bude chtít mít pacient ochranu před sezónní chřipkou, doplatí zhruba sto korun. Dnes za vakcínu nemusí platit senioři a pacienti s některými typy onemocnění.

"Není to otázka kvality očkovací látky, ta je téměř identická s levnější variantou. Vakcína se ale v tomto případě místo do svalu dává v menší dávce do kůže. Odbourává to strach z jehly, ta je totiž hodně malinkatá," řekl Aktuálně.cz předseda České vakcinologické společnosti Roman Prymula, který je rovněž ředitel Fakultní nemocnice Hradec Králové.

Pacienti si za peníze vyberou svého lékaře

Manažeři nemocnic se zatím neobávají, že by jejím pracovníkům kvůli zavedení nadstandardů přibylo administrativní práce.

Tam, kde se platí poplatky, zaplatíte i za nadstandardy.
Tam, kde se platí poplatky, zaplatíte i za nadstandardy. | Foto: Ludvík Hradilek

"Těch věcí, na které se bude připlácet, je málo, takže práce navíc moc nebude," řekla Kunová, která je i předsedkyní Asociace nemocnic.

Nemocnice proto plánují, že se za ně bude platit na stejných místech, kde v současné době pacienti hradí regulační poplatky.

Kromě doplácení si za lepší péči chce dát Heger lidem možnost připlatit si za to, že je bude operovat, nebo že u některých zákroků byl jimi vybraný lékař.

A třeba rodičky by za to měly zaplatit i několik tisíc korun.

 

Právě se děje

Další zprávy