Ministr s námi nemluví, kritizují akademici Dobeše

Jakub Novák
16. 11. 2011 16:45
Nelíbí se jim, že s nimi ministerstvo příliš nekonzultuje, jak budou studenti platit školné
Václav Hampl
Václav Hampl | Foto: Jan Langer

Praha - Jen deset dní dostali čeští akademici na to, aby se vyjádřili ke klíčovému dokumentu, který bude spoluvytvářet budoucí podobu českého vysokého školství.

Jde o návrh zákona o finanční pomoci studentům, který by měl být základem pro vytvoření systému půjček, stipendií a grantů. Ty mají umožnit studentům vyrovnat se s navrhovaným placením školného.

Představitelé vysokých škol ovšem kritizují, že jsou k připomínkám vyzváni až nyní. Pět měsíců podle nich bylo "ticho po pěšině". Nyní dostanou tolik prostoru, jako ministři, kterých se problematika školství vůbec netýká.

Diskuze by se měla zúčastnit kromě ministrů i reprezentace akademické obce - Rada vysokých škol, Česká konference rektorů a zástupci studentů.

"Absolutní nedostatek komunikace v celé věci je zarážející, Univerzita Karlova tohoto přístupu ministerstva velmi lituje," uvedl prostřednictvím svého mluvčího její rektor Václav Hampl.

Deset dnů pro akademiky i ministra dopravy

Rektor Hampl se zároveň pozastavuje nad skutečností, že vysoké školy mají kvůli tomuto postupu stejnou vyjednávací pozici jako například ministerstvo zemědělství. To je podle něj jen stěží uvěřitelné.

Podle Dobeše však měli akademici možnost se k návrhu vyjádřit v rámci meziresortní komise.

Foto: Ludvík Hradilek

"Říkají, že o tom nic nevědí, přitom měli svého zástupce v meziresortní pracovní komisi. Koncem června se to uzavřelo, oni na tom pracovali, všechno sledovali a zapojovali se do toho - teď je to v rovině politické koaliční debaty," tvrdí Dobeš.

Hampl mu ale oponuje: "Zatímco u přípravy záměru nového zákona o vysokých školách takový dialog intenzivně běží, u tématu finanční pomoci studentům se reprezentace vysokých škol dialogu nedočkala," tvrdí.

Rada vysokých škol proto v říjnu ministra vyzvala, aby jí umožnil podrobně projednat daný návrh ještě než půjde do vnějšího připomínkového řízení.

V případě, že by tak neučinil, považovala by to Rada za přímé porušení zákona o vysokých školách. Na její výzvu však ministerstvo školství, jak uvedla ve svém prohlášení z minulého týdne, nijak nereagovalo.

Opakovaně vyzývala ministerstvo k diskuzi také Česká konference rektorů, naposledy v usnesení svého předsednictva ze začátku října.

 

Právě se děje

Další zprávy