Státu leží na paletách už rok bez užitku 53 milionů

Pavel Baroch
22. 11. 2011 9:53
Ministerstvo si nechalo vyrobit unikátní Atlas krajiny, ale nikdo k němu nemůže
Unikátní, mezinárodně oceněný Atlas krajiny ČR leží bez užitku srovnán na paletách. Už rok.
Unikátní, mezinárodně oceněný Atlas krajiny ČR leží bez užitku srovnán na paletách. Už rok. | Foto: Pavel Baroch

Průhonice - Mezinárodně oceněný Atlas krajiny České republiky, který jako symbol plýtvání svých předchůdců daroval někdejší ministr životního prostředí Pavel Drobil prezidentovi Václavu Klausovi, nemá už rok žádné využití.

Od loňského podzimu leží tisíce kusů unikátní publikace, na jejíž vznik dalo ministerstvo životního prostředí 46 milionů korun z grantu na vědu a výzkum, zabalené na paletách ve vstupní hale Výzkumného ústavu Silva Taroucy pro krajinu a okrasné zahradnictví v Průhonicích.

Dalších 7 milionů, jak následně sdědil Aktuálně.cz bývalý zaměstnanec Státního fondu životního prostředí, šlo z této instituce na dofinancování tisku a distribuci do škol.

Publikace, kterou si nechal stát před lety vyrobit od předních českých expertů, se vytisklo na pět tisíc kusů, dva tisíce existují ve vázané formě, další tři tisíce výtisků jsou volné listy uložené v tašce.

Milionová publikace, která leží dlouhé měsíce bez užitku, získala letos na 25. světové konferenci kartografů v Paříži hlavní cenu v kategorii atlasů.

Deset kilo, 332 stran

Atlas ve vazbě váží bezmála deset kilogramů a má rozměry 50 x 60 centimetrů.

"Má 332 stran, je v něm 1137 objektů, 906 map a 767 nemapových prvků, jako jsou tabulky, grafy a obrázky," říká Ivo Tábor, který se před lety stal hlavním řešitelem projektu nového Atlasu krajiny.

"Jen vlastní tisk stál dvacet milionů. Je to speciální formát, používaly se speciální barvy a papír," doplňuje Ivo Tábor, momentálně muž pověřený řízením průhonického výzkumného ústavu.

První český Atlas krajiny

Nápad vyrobit Atlas krajiny vznikl v roce 2003, kdy se v Průhonicích konala konference Tvář naší země, na níž slovenští účastníci představili svůj národní atlas.

Jelikož samostatná Česká republika žádnou takovou publikaci neměla a za původního Československa vznikl poslední podobný atlas před desítkami let, rozhodlo se ministerstvo životního prostředí vyhlásit soutěž na řešitele tohoto díla.

Zvítězil právě Výzkumný ústav Silva Taroucy pro krajinu a zahradnictví.

"Česká republika dodnes nemá svůj národní atlas. Myslím, že vydání Atlasu krajiny může tuto mezeru zacelit," řekl tehdejší náměstek ministra životního prostředí a dnes jeden z nejvýznamnějších českých úředníků u Evropské unie Ladislav Miko.

Na 25. světovém kartografickém kongresu v Paříži získal atlas ve své kategorii 1. cenu.
Na 25. světovém kartografickém kongresu v Paříži získal atlas ve své kategorii 1. cenu. | Foto: Archiv

Příprava a vlastní výroba atlasu trvala až do roku 2010. "V mnoha případech jde o vyústění vědecké práce," upozorňuje Ivo Tábor.

336 autorů ze 133 institucí

Ačkoli jsou součástí atlasu i historické mapy, mnoho z těch nových vznikalo na zakázku. V atlasu je například mapa typů přírodní a současné krajiny, sídel podle způsobu jejich založení, památných stromů, všech chráněných území v republice, vývoje znečištění řek, zásoby fosilních paliv nebo mapa rekreačních ploch.

"Na atlasu se podílelo 356 autorů a 24 recenzentů ze 133 institucí včetně zahraničních," konstatuje Ivo Tábor.

Podle původních plánů měly atlas dostat školy, ministerstva a další státní úřady, Parlament nebo knihovny. Jenže tam zatím nedorazil.

Drobil: Je to symbol plýtvání

Kdo ho ovšem má ve své knihovně, je prezident Václav Klaus. Když loni v listopadu navštívil tehdejšího ministra životního prostředí Pavla Drobila, dostal od něj jeden výtisk jako symbol toho, jak se na ministerstvu za jeho předchůdců plýtvalo.

Když před rokem navštívil Klaus tehdejšího ministra Drobila, odnesl si na Hrad i jeden výtisk atlasu.
Když před rokem navštívil Klaus tehdejšího ministra Drobila, odnesl si na Hrad i jeden výtisk atlasu. | Foto: MŽP

Klause však dar potěšil. Uvedl, že je milovníkem atlasů a že dokonce chtěl kdysi studovat geografii.

"Jenže jakmile se pak začalo řešit, jak čerstvě vytištěný atlas distribuovat, nikdo z Drobilových podřízených se k tomu neměl," řekl Aktuálně.cz zdroj z resortu, který zná historii atlasu.

Kvůli aféře na Státním fondu životního prostředí Drobil v polovině prosince 2010 na svou funkci rezignoval a po měsíci ho nahradil Tomáš Chalupa.

Výzkumný ústav Silva Taroucy pro krajinu a okrasné zahradnictví se podle zákona z roku 2005 změnil ze státní příspěvkové organizace na veřejnou výzkumnou instituci, takže podle informací Aktuálně.cz si ministerstvo životního prostředí přezkoumávalo, zda jsou v pořádku autorská práva k dílu.

Za pár dní distribuce?

Vedení ministerstva ovšem slibuje, že atlas se už brzy dostane k veřejnosti. "Projekt dosud není smluvně ukončen a atlas předán zadavateli. Celý proces ale finišuje a v řádu dnů počítáme se zahájením distribuce," sdělila Aktuálně.cz Marta Machková z tiskového oddělení ministerstva životního prostředí.

Část z několika tisíců atlasů si ovšem zájemci nebudou moci koupit, byť je o dílo poměrně velký zájem. "Zvláště loni na podzim sem volaly a psaly desítky lidí i knihkupců," řekl Aktuálně.cz jeden z pracovníků ústavu.

Z vyjádření ministerstva vyplývá, že se atlas do volného prodeje nedostane. "Vzhledem k tomu, že jde o vědecký a odborný úkol, budou Atlasy krajiny bezplatně poskytnuty pro nekomerční výchovné, vzdělávací a popularizační účely odborné, správní, vzdělávací i praktické sféře," uvedla Marta Machková z ministerstva životního prostředí.

 

Právě se děje

Další zprávy