Koalice hazardu přihrála loterijním firmám miliardu

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
10. 11. 2011 18:41
Koalice se rozhádala kvůli hazardu, vydělají na tom provozovatelé videoterminálů
Poslanci překopali vládní návrh.
Poslanci překopali vládní návrh. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Stačila malá změna v zákoně a loterijní společnosti ušetří v příštím roce více než miliardu na daních.

Zatímco se strany v koalici původně dohodly na verzi, že loterijní společnosti budou platit za každý hrací automat, podle ve středu přijatého návrhu budou platit jen za centrální počítač, na který můžou být připojeny desítky až stovky hracích přístrojů.

"Loterijní společnosti tak ušetří asi 1 miliardu a 100 milionů korun," vysvětluje poslanec za TOP 09 a starosta Semil Jan Farský.

Koaliční dohodu při hlasování ve sněmovně porušila nejsilnější vládní strana ODS.

Obce přišly o další 3 miliardy

Loterijním společnostem podle přijatého zákona navíc zůstane možnost, aby část výtěžku i po zdanění mohly rozdělovat samy.

Vládní návrh daňové reformy přitom původně předpokládal, že výtěžek z daní dostanou jen obce a města a částečně i stát, loterijní společnosti byly vynechány.

Nakonec třetinu daňového výtěžku z hazardu dostanou obce, třetinu stát a třetina zůstane loterním firmám.

V reakci na to mluví ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) o "okradení obcí". Jeho úřad už vydal odhady, jak se poslanecké změny do jejich příjmů a do příjmů státu promítnou.

Podle původního vládního návrhu by obce dostaly z daní z hazardu odhadem 5,9 mld. korun, stát pak 2,3 mld. Podle návrhu, který ve středu schválila sněmovna, to bude jen 2,9 mld. pro obce a 2,6 mld. korun pro stát.

Loterijním firmám zůstanou dvě a tři čtvrtě miliardy, které budou moci dál rozdělovat podle svého.

Koalice v rozkladu?

Středeční hlasování rozkolísalo i vládní koalici

Kromě "zrady" ODS totiž v předchozím hlasování připojily Věci veřejné své hlasy k opozici pro zachování daňového zvýhodnění stravenek.

"To jsme ale avizovali dost dlouho," vysvětlovala to vicepremiérka za VV Karolína Peake. "Hlasování stejně probíhalo ´podle plotu´ a ne podle koaličních dohod," dodala.

Zatímco stravenková "koaliční nevěra" TOP 09 tolik nevadí, peníze z hazardu a hlasování ODS ji rozlítilo.

"Koalice hazardu"

Klub ODS byl většinově pro návrh nechat část peněz hazardním firmám, jen 6 jeho poslanců včetně předsedy Zbyňka Stanjury  se zdrželo.

I Věcem veřejným se "utrhli" 3 poslanci, kteří hlasovali jinak: Petr Skokan, Martin Vacek a ministr školství Josef Dobeš. (Kompletní přehled, jak kdo hlasoval, je na stránkách sněmovny ZDE.)

"Výmluvy některých poslanců, že ty peníze půjdou na charitu, jsou úsměvné. Dosavadní praxe je taková, že na sociální účely směřují loterijní společnosti jen 4 procenta svého odvodu," namítá Kalousek.

On sám ve středu večer začal mluvit o pochybnostech, zda setrvat v koalici, a přidal se i Petr Gazdík, předseda poslanců TOP 09 a předseda Starostů. Právě Starosty poplatky z hazardu zajímaly. Ten mluví o "koalici hazardu" a "koaliční nevěře".

"Proč bych měl chodit na K9, když pak tam uzavřené dohody neplatí?" říká Gazdík.

"Devadesát devět procent daňové reformy bylo včera odhlasováno v souladu s koaliční smlouvou. Je faktem, že včerejší hlasování o rozdělení odvodů z hazardu nebylo šťastné, provázely ho nejasnosti mezi ministrem a zpravodajem, což mohlo některé členy klubu mást," hájí kolegy předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura.
 
"Chápeme, že TOP 09 jako koaličního partnera tato situace znepokojila, ale otevírat v této souvislosti téma rozchodu koalice nepovažujeme za zodpovědné," dodává Stanjura.

K9 nechci, říká Kalousek

Změna loterijního zákona a zákona o místních poplatcích je součástí daňové reformy. Tu koalice odloží až na rok 2014, výjimkou je ale právě ona část o loteriích, která má platit už od ledna.

Zatímco Petr Gazdík a předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg mluví o tom, že si to musí koalice vyjasnit, ministr Kalousek jednání nechce s tím, že stejně nemá smysl, když dohody neplatí.

"A pak - není to překopání celé mé daňové reformy," mírní emoce Kalousek. "Změnily se dva detaily a v obou případech zvítězila nad rozumem a politickými dohodami lobby: stravenková a lobby sázkových kanceláří," dodává.

Na to, aby nedostávaly všechny peníze z hazardu obce a stát, ale tlačily i neziskové organizace svou kampaní. Bály se, že od obcí nedostanou tolik peněz, kolik od firem provozujících hazard, na které jsou napojené.

Svoji vlastní přesvědčovací kampaň pak spustily i sportovní svazy, kterým vyschl příjem ze Sazky a které chtěly garantované miliardy na sport. Neváhaly přitom nasadit i tváře známých sportovců.

 

Právě se děje

Další zprávy