Zaplacením pokuty uznává řidič vinu, varuje ombudsman

ČTK ČTK
9. 11. 2011 12:30
Varvařovský tvrdí, že pokud řidič pokutu zaplatí, nemůže se už proti ní zpětně bránit
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Policie ČR

Brno - Řidiči by si měli dobře rozmyslet, zda budou souhlasit s blokovou pokutou. Když ji policistovi zaplatí, uznávají tím svou vinu a nemohou se dál bránit ve správním řízení.

Novinářům to řekl ombudsman Pavel Varvařovský. Obracejí se na něj často řidiči, kteří pokutu po domnělém dopravním přestupku zaplatili, ale pak si vše rozmysleli a chtěli případ přezkoumat. Právo to už neumožňuje.

Řidiči podle Varvařovského vysvětlují svůj prvotní souhlas s pokutou stresem. Argumentují i autoritou uniformy. Ombudsman se setkal i s případem, kdy strážníci pokutovali auto stojící v zákazu stání a přehlídli, že má značku invalidy.

"Řidič sám si ve spěchu a stresu neuvědomil, že má právo na daném místě stát, a s uložením blokové pokuty souhlasil," popsal Varvařovský.

Strážníci však pozdější žádosti na zrušení pokuty nevyhověli. Kdyby šofér na místě pokutu odmítl, mohl se bránit ve správním řízení.

Roli v rozhodování řidičů hraje podle ombudsmana i to, že blokové pokuty bývají nižší než ve správním řízení. Člověk si tak musí rozmyslet, zda má šanci u něj uspět. Navíc pro některé řidiče může být správní řízení dalším velkým stresem.

Varvařovský upozornil i na to, že řidiči, kteří spáchali vážný přestupek a potrestal je za něj soud, mnohdy nepochopí, že "zákaz činnosti" znamená zákaz řízení.

Jízdu na červenou městská policie pokutovat nemůže

Když se zároveň stane, že soud nedoručí oznámení o trestu evidenci řidičů, může viník vážné nehody beztrestně řídit dál. "Žádný policista nezjistí, že mu byl uložen trest," uvedla mluvčí kanceláře ochránce práv Iva Hrazdílková.

Ombudsman řešil i případy týkající se pravomocí městské policie. Obrátilo se na něj několik řidičů, kteří dostali od strážníků pokutu za jízdu na červenou. Podle ombudsmana městská policie jízdu na červenou pokutovat nemůže, tuto pravomoc má jen Policie ČR nebo správní orgán, tedy obecní či městský úřad nebo magistrát.

Varvařovský mluvil i o poučení chybujících řidičů. U soudu řidiči slyší o "zákazu činnosti", ale mnozí si neuvědomí, co z toho vyplývá. Podle Varvařovského by řidiče v těchto případech měli poučit lidé z evidence řidičů.

Za přestoupení zákazu řízení hrozí pokuta od 25 000 do 50 000 korun a další rok či dva zákazu řízení. "Stává se pak z toho takový bludný kruh," řekl Varvařovský.

 

Právě se děje

Další zprávy