Policie udeřila na ministerstvu školství, kvůli zakázce

Domácí ČTK Domácí, ČTK
8. 11. 2011 16:56
Ministr školství podezřelé výběrové řízení na software pozastavil
Ministerstvo bude podle Dobeše spolupracovat s policií.
Ministerstvo bude podle Dobeše spolupracovat s policií. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Policie prověřuje podezřelé okolnosti zadání mnohamilionové zakázky na ministerstvu školství.

Ministr školství Josef Dobeš (VV) kvůli tomu pozastavil vypsání výběrového řízení na software pro podporu výzkumu a vývoje.

Detektivové z protikorupční policie vtrhli do pražské centrály ministerstva minulý čtvrtek a z úřadu odnesli několik počítačů a veškeré dokumenty z připravované zakázky na podporu výzkumu a vývoje, informují Lidové noviny.

"Prověřujeme přípravu této veřejné zakázky," potvrdil deníku Marek Belko, vedoucí jihočeské expozitury protikorupční policie, která má kauzu od počátku na starosti.

Provozování databáze, která kontroluje využívání státních prostředků na vědu a výzkum, tento rok končí. Na její pokračování měl být původně v prosinci vypsán mnohamilionový tendr. A právě jeho příprava nyní detektivy zajímá, píšou Lidové noviny, podle kterých bližší informace policie nechce sdělovat. "Víc o tom teď říci nemohu," uvedl Belko.

"Protikorupční policie prověřuje přípravu zakázky ministerstva školství v oblasti IT. Ta navazuje na starou zakázku, která dobíhá," uvedl mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej. Podle něho policie tendr prověřuje s podezřením pro trestné činy přípravy zneužití pravomoci úřední osoby a sjednávání výhody při zadávání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě.

Policie se zajímá o nové výběrové řízení

Podle ministra se šetření policie týká zakázky z roku 2007. "Jedná se o smlouvu na zajištění softwaru na podporu výzkumu a vývoje, jejíž platnost končí v září roku 2011. Ačkoli mi někteří úředníci doporučovali, tuto smlouvu prodloužit, odmítl jsem takové prodloužení podepsat a rozhodl, že zakázka může pokračovat pouze na základě řádného a transparentního výběrového řízení," uvedl Dobeš v tiskovém prohlášení.

Podle Lidových novin se ale policie zajímá až o nové výběrové řízení. Ministerstvo podle Dobeše bude spolupracovat s policií. "Do vyšetření celého případu pozastavujeme vypsání výběrového řízení, aby nebyla sebemenší pochybnost o transparentnosti této zakázky, která je pro podporu vědy a výzkumu klíčová," uvedl ministr.

Experti se podle LN shodují, že důvody šetření mohou být v podstatě dva: buď má policie podezření, že byla zakázka připravována na míru pro předem vybraného zájemce, nebo měla být "uměle" navýšena.

S podezřelými zakázkami mělo ministerstvo školství problémy už v minulosti, poznamenává deník. Například minulý rok Dobeš odvolal po tlaku médií z funkce šéfa odboru investic Michala Pilina. Ten musel z ministerstva odejít už za ministrování Ondřeje Lišky (SZ) kvůli údajným manipulacím s výběrovými řízeními na výstavbu budov několika vysokých škol.

Dobeš ho však přijal zpět. Když se ovšem informace o jeho návratu objevila v médiích, rozhodl se Dobeš úředníka znovu odvolat, připomínají dnešní Lidové noviny.

 

Právě se děje

Další zprávy