Nemocnice čeká těžký rok, ty neoblíbené škrty nepřežijí

Radek Nohl Radek Nohl
8. 11. 2011 9:10
Zařízení nebudou placena paušálně jako nyní, ale podle toho, kolik pacientů ošetří
Nemocnice nebo oddělení, o které nebudou mít pacienti zájem, nedostanou od pojišťoven smlouvy.
Nemocnice nebo oddělení, o které nebudou mít pacienti zájem, nedostanou od pojišťoven smlouvy. | Foto: Ondřej Besperát

PrahaMnohé nemocnice a jejich pacienty čekají zlé časy. Kvůli úsporám zaniknou málo využívaná oddělení, rok 2012 dokonce některá zařízení nepřežijí vůbec, budou se muset zavřít.

Docílí toho zcela nový systém financování zdravotnických zařízení, kterým ministr zdravotnictví Leoš Heger startuje druhou část své reformy.

Plán počítá s tím, že nemocnice nebudou placeny paušálně jako nyní, ale podle toho, kolik pacientů ošetří.

"To je nástroj, který by mohl přispět k úsporám. K těm bude motivovat i vedení nemocnic," řekl Aktuálně.cz Heger o takzvaném systému DRG. Podle prvních odhadů ministerstva se může díky němu v resortu ušetřit zhruba 2,3 miliardy korun.

Nový systém má jasně ukázat, jaké nemocnice jsou pacienty navštěvovány a jaké ne. Ty, které oblíbené nebudou, přijdou o peníze, pojišťovny s nimi nepodepíšou smlouvy a budou muset skončit.

Stejné obory v nemocnicích vedle sebe? Luxus

V současné době je podle zástupců ministerstva naprosto běžné, že jsou vedle sebe provozovány třeba tři porodnice, přitom jsou dostatečně využívány jen dvě.

Podle plánu se však má zcela změnit struktura a odbornost řady nemocnic. Již nebude běžné, že v každém zdravotnickém zařízení budou fungovat všechna oddělení jako doposud.

Foto: Ondřej Besperát

Nemocnice se budou muset vyprofilovat a v řadě z nich zůstanou jen ty obory, o které je mezi pacienty zájem.

"V nějakém regionu máme v dosahu čtyřiceti kilometrů pět nemocnic a ve všech jsou ortopedie, to je nesmysl," uvádí další příklad viceprezident svazu zdravotních pojišťoven Vladimír Kothera.

"Stačí dvě a zbytek by se měl zrušit," nastiňuje Kothera, jak by se měla v příštím roce, kdy budou pojišťovny s nemocnicemi sepisovat nové smlouvy, situace řešit.

Podle zdravotních expertů není v současné době například kožních oddělení nebo oddělení ORL v nemocnicích v takovém množství potřeba.

Financování se musí změnit, říká Heger

Pojišťovny s ministerstvem minulý týden podepsaly memorandum, podle kterého se má v nemocnicích zrušit zhruba 10 tisíc lůžek.

Zástupci Hegerova úřadu říkají, že není nutné, aby k takové redukci došlo. Některá lůžka by se prý mohla převést na lůžka dlouhodobé péče, kterých je prý málo a zdravotní pojišťovny za ně platí nižší částku.

Kolik by se mohlo nakonec ušetřit, je podle ministra těžké odhadnout. "Nikdo neví, jak to dopadne. Zvláště teď, když může jít hospodářství rapidně dolů. Změnit financování je potřeba," řekl Aktuálně.cz Heger.

Ve druhé části reformy připraví ministr také zcela nový zákon o univerzitních nemocnicích a zdravotních pojišťovnách. Hegerův tým připravuje také zákon o dlouhodobé péči. Ten má pomoci lidem, které pečují o své blízké doma.

Navíc musí přemýšlet o tom, jak se v příštím roce změní spoluúčast pacientů. Podle dodatku koaliční smlouvy by měla do konce roku 2012 vzrůst o 11,6 miliard korun.

 

Právě se děje

Další zprávy