Heger si došlápne na firmy, které korumpují lékaře

Domácí Domácí
3. 11. 2011 17:24
Novela zákona o regulaci reklamy přesně stanoví, co smí farmaceutické firmy lékařům proplácet
Ministr zdravotnictví Leoš Heger
Ministr zdravotnictví Leoš Heger | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Ministr zdravotnictví Leoš Heger se rozhodl zatočit s farmaceutickými firmami, které korumpují lékaře. Vadí mu, že se snaží různými výhodami přimět doktory, aby předepisovali právě jejich lék.

Omezí proto výjezdy lékařů na reklamní konference a znemožní jim, aby předepisovali léky, za které firmy lobbují.

Vyplývá z novely zákona o regulaci reklamy, na přelomu roku by ji měla začít projednávat vláda.

Novela bude zejména výrazně omezovat bývají často spíše pobytovým zájezdem.

Ministerstvo chce proto zpřesnit, co mohu firmy na takových zájezdech lékařům hradit.

"Novela jasně stanoví, že lze lékaři hradit pouze zdůvodnitelné výdaje, a ty jsou jen čtyři - na dopravu, stravu, ubytování a registrační poplatek. Žádné další výdaje, včetně jejich hrazení dalším osobám, nebudou podle zákona možné," zdůraznil legislativní náměstek ministra Martin Plíšek.

Státní ústav pro kontrolu léčiv už dal několika firmám za takové chování pokuty. Ty navíc novela zvyšuje, z dosavadních stovek tisíc až milionu korun tak firmy zaplatí miliony až desítky milionů korun.

Vláda chce vytvořit fond na cesty

Novinkou bude i zákaz loterie a hry, které mohou lékaře při výběru léků ovlivnit. Firmy budou muset navíc ve svém účetnictví doložit příjmy a výdaje související s reklamou na konkrétní lék. 

"Novela nově zahrnuje mezi reklamu na léky také průzkumy trhu, marketingové studie a poregistrační studie, které nebude možno nadále provádět za úplatu," dodal Plíšek.

Placení kongresů lékařům za zvýhodnění firmy zakazuje protikorupční strategie. Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) ji vyhlásil s platností od února.

Národní ekonomická rada vlády poté doporučila vznik fondu, do kterého by firmy přispívaly, z něj by se cesty lékařů na kongresy hradily. Odpadla by tak přímá vazba mezi lékařem a firmou, a tím i riziko korupce.

Centrální fond prosazuje i Česká lékařská komora. Podle farmaceutických firem se však soustředěním peněz do jednoho fondu prostor pro korupci naopak zvětší.

 

Právě se děje

Další zprávy