Přesčasy už lékařům nevadí. Každý čtvrtý má praxi navíc

Radek Nohl Radek Nohl
2. 11. 2011 12:30
Podle analýzy pracuje v nemocnicích i 50 lékařů se smlouvami na více než dva úvazky
Práce navíc už nevadí, protesty ale plánují lékaři dál.
Práce navíc už nevadí, protesty ale plánují lékaři dál. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Tři čtvrtě roku po konci akce "Děkujeme, odcházíme", která brojila mimo jiné proti přesčasům, to vypadá, že alespoň části doktorů práce navíc nevadí.

Každý čtvrtý lékař má kromě úvazku v nemocnici i další úvazek ve své soukromé ordinaci nebo jiném lůžkovém zdravotnickém zařízení.

Při prověřování souběhů lékařských praxí to zjistila Všeobecná zdravotní pojišťovna, která si nechala zpracovat podrobnou analýzu. Vyplývá z ní, že 4211 nemocničních doktorů má smlouvy na více než jeden úvazek.

"Řada lékařů využívá toho, že mohou mít vedle svého poměru soukromou praxi, nebo pracují pro soukromá zdravotnická zařízení. V Německu s lékaři podepisují konkurenční doložky a zakážou jim třeba pracovat někde jinde. To ale u nás vůbec neexistuje," prohlásil člen správní rady VZP a poslanec ODS Boris Šťastný.

Právě velké množství přesčasů bylo po platových podmínkách jedním z hlavních důvodů, proč se bezmála čtyři tisíce doktorů rozhodlo letos v lednu podat výpověď.

Poté, co odboroví předáci s ministrem zdravotnictví Leošem Hegerem podepsali memorandum, které jim mimo jiné zaručuje v letošním roce navýšení platů až o pět tisíc, se však rozhodli, že v nemocnicích zůstanou. Teď však hrozí dalšími protesty.

Chirurg vinohradské nemocnice Miloš Voleman, který stál v čele protestů, připouští, že někteří doktoři takové úvazky mají. "Podle mě se v tom ale skrývají i přesčasy, které jsou nad rámec zákona, který se často obchází," reaguje Voleman.

Padesátka lékařů s rekordními úvazky

VZP v analýze, kterou má Aktuálně.cz k dispozici, uvádí, že 942 lékařů má smlouvy na více než 1,4 úvazku.

"Jsou to většinou profesně starší lékaři, kteří jsou zvyklí pracovat přesčas," komentuje údaje členka správní rady VZP a poslankyně TOP 09 Patricie Kotalíková.

Podle mluvčího pojišťovny Jiřího Roda však VZP toleruje souběhy do maximálně 1,4 úvazku. "Podmínkou ale je, že je realizovatelný, lékař musí mít čas na přechod či přejezd," uvedl Rod.

Všeobecná zdravotní pojišťovna podle něj považuje za problém to, že lékaři s úvazkem nad 1,4 budou do vlastní praxe "utíkat" v době, kdy mají být v nemocnici.

VZP však odhalila přes padesát doktorů, kteří mají tolik smluv, že jim dají více než dva úvazky. Nejvíce takových doktorů pracuje podle její statistiky v pražských, středočeských, ústeckých a jihomoravských nemocnicích.

"Jsou to nesplnitelné souběhy, kdy se překrývají ordinační hodiny v jednotlivých praxích. Zde se nejedná o skutečné přesčasy," podotkla Kotalíková, která je rovněž primářkou v kadaňské nemocnici.

"Ne každý lékař si může přivydělat formou přesčasů v rámci ústavní pohotovostní služby. Mzdy lékařů zvláště v nemocnicích nejsou s ohledem na požadované vzdělání a zátěž nikterak oslnivé," brání ale vyšší počet úvazků člen správní rady VZP a poslanec ČSSD Jiří Koskuba. Ten je primářem ve Fakultní nemocnici Na Bulovce.

Pojišťovna nyní ve spolupráci s nemocnicemi, kde těchto bezmála tisíc doktorů pracuje, prověřuje, zda jsou takové souběhy vůbec možné a jestli si lékaři neodskakují na úkor nemocnice v běžné pracovní době do jiné ordinace.

"Je evidentní, že to člověk fyzickými silami nemůže zvládat," podotkl Šťastný.

Nemocnice o praxích svých doktorů neví

Zástupci nemocnic, kterých se Aktuálně.cz ptalo na detaily, řekli, že informace, jaké úvazky celkově jejich lékaři mají, se dovídají jen od pojišťoven. Nemají prý tak jinou možnost než doktorům věřit.

"Podle údajů VZP mělo mít čtrnáct našich lékařů úvazek vyšší než 1,4. Když jsme se jich na to teď ptali, řekli nám, že se to nezakládá na pravdě," uvedl ředitel brněnské Fakultní nemocnice u svaté Anny Petr Koška.

Foto: Ondřej Besperát

V Městské nemocnici Ostrava, kde má podle VZP každý třetí doktor úvazek v jiném zdravotnickém zařízení nebo své soukromé ordinaci, si však budou muset do konce roku tuto práci navíc nechat schválit vedením.

"Pokud nám to však zapřou, nemáme se jak k podrobnostem dostat," připouští mluvčí nemocnice Jiří Maléř. "Sami proto budeme po pojišťovnách tyto informace žádat, abychom na konci roku, kdy přijdou žádosti lékařů, vše porovnali a případně vyvodili důsledky," podotkl Maléř.

Třeba pražská Fakultní nemocnice Královské Vinohrady si raději podle Hospodářských novin nechala sama zpracovat personální audit. Ten odhalil, že tu pracuje i lékař, který má tolik smluv, že mu celkem dají 6,2 úvazku.

 

Právě se děje

Další zprávy