Zrušíme 10 tisíc lůžek, dohodl se Heger s pojišťovnami

ČTK Radek Nohl ČTK, Radek Nohl
31. 10. 2011 15:24
Pojišťovny vypoví všem nemocnicím smlouvy. Některé zřejmě v budoucnu zaniknou
Všechny postele v léčebně jsou polohovací. Mají také kolečka, ale ven nebo aspoň na balkón se na postelích pacienti nedostanou.
Všechny postele v léčebně jsou polohovací. Mají také kolečka, ale ven nebo aspoň na balkón se na postelích pacienti nedostanou. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Ministr zdravotnictví Leoš Heger se s pojišťovnami dohodl na zrušení deseti tisíc nadbytečných lůžek v nemocnicích.

Společný plán představili po pondělním podpisu memoranda. Ještě do konce letošního roku vypoví zdravotní pojišťovny smlouvy všem nemocnicím.

První výpovědi přitom chtějí rozeslat již počátkem prosince. V průběhu roku 2012 pak budou jednat o smlouvách nových.

Ministr chce také přesměrovat péči do ambulancí a umožnit tím nemocnicím, aby získaly peníze na zvýšení platů lékařů a zdravotních sester.

"Není záměr likvidovat péči či šikanovat nemocnice," prohlásil po podpisu memoranda šéf Svazu zdravotních pojišťoven Jaromír Gajdáček.

Zástupci nemocnic už teď ale plán kritizují. "Ministerstvo a osm zdravotních pojišťoven se nemohou domluvit, že budou vypovídat hromadně smlouvy stovkám partnerů, je to kartel jak hrom," řekl právník Asociace českých a moravských nemocnic Stanislav Fiala.

"Pokud to pojišťovny udělají, nevylučujeme, že se obrátíme na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, aby to zakázal," dodal Fiala.

Zrušte 1500 lůžek, nařídil už ministr nemocnicím

Podle dat Národního referenčního centra nebylo v roce 2010 využíváno 11 204 z 52 590 akutních lůžek, z toho více než 2000 v Praze.

Foto: Ondřej Besperát

To se má nyní změnit. Heger nařídil ředitelům fakultních nemocnic, aby již do konce letošního roku zrušili 1500 lůžek.

Příští rok se také změní způsob platby nemocnicím. Nově budou placeny za to, co odléčí, nikoliv paušálně.

Síť nemocnic se změnou plateb upraví, protože pacienti budou chodit do nemocnic, kde se o ně dobře postarají. Zařízení, o která nebudou mít pacienti zájem, zaniknou, nebo změní zaměření, třeba na následnou nebo dlouhodobou péči, kde lůžka chybějí.

 

Právě se děje

Další zprávy