Bez zimních pneumatik to nepůjde, varuje šéf dopraváků

Domácí Domácí
25. 10. 2011 15:48
Leoš Tržil odpovídal na otázky k novinkám v povinné zimní výbavě
Ředitel dopravní policie Leoš Tržil.
Ředitel dopravní policie Leoš Tržil. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Od začátku listopadu začínají platit nová nařízení pro povinnou zimní výbavu a jednou z nejspornějších novinek je změna v používání zimních pneumatik.

Nové předpisy totiž nařizují, že řidič je od počátku listopadu do posledního březnového dne povinen přezout na zimní pneumatiky. Pokud tomu tak nebude, hrozí řidiči až dvoutisícová pokuta.

"Rozhodující budou klimatické podmínky, pokud bude náledí, námraza nebo souvislá vrstva sněhu, tak na letních pneu nemůžete. Rovněž nemůžete, pokud lze předpokládat, že se předchozí uvedené může na vozovce objevit, tzn. např. za deště při teplotě kolem 0 °C, kdy lze předpokládat, že se vytvoří náledí," tvrdí ředitel dopravní policie Leoš Tržil. 

Povinné zimní přezutí se nedá obejít ani použitím řetězů. Ty totiž podle novely zákona nestačí. "Sněhové řetězy se použijí v případě, že pro další jízdu na sněhu je zimní pneu neúčinná," uvádí ředitel jedinou možnost využití.

Policie si bude muset na zavedení novinek do praxe také zvyknout. "Kontrola pneumatik bude prováděna zejména v období klimatických podmínek, kdy jízda na letních pneumatikách bude mít výrazný vliv na bezpečnost provozu, tzn. např. při sněžení, dešti v minusových teplotách apod. Rozhodně nepředpokládám kontroly pneumatik při teplotě např. 15 °C," nastiňuje Tržil, jak by měly kontroly vypadat. 

Kompletní přehled odpovědí Leoše Tržila na téma novinek v zimní dopravě si můžete přečíst pod článkem.

 

Právě se děje

Další zprávy