Čisté ovzduší dostane přednost před osobní svobodou

Pavel Baroch
23. 10. 2011 12:00
Chystá se úprava zákona, která umožní kontrolovat domácnosti, čím si topí
Podezřelý kouř? Úřady dostanou pravomoc kontrolovat, čím topíte.
Podezřelý kouř? Úřady dostanou pravomoc kontrolovat, čím topíte. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Úřady dostanou brzy možnost kontrolovat, čím si domácnosti doma topí. Padla totiž zásadní překážka k tomu, aby úředníci mohli vstoupit do obydlí - ochrana osobní svobody.

"Nechali jsme si dvěma předními odborníky na ústavní právo zpracovat posudky, analýzy, z nichž vyplývá, že legislativní ukotvení kontrol malých spalovacích zdrojů v domácnostech je možné," řekla Aktuálně.cz mluvčí ministerstva životního prostředí Michaela Jendeková.

Právě ochrana osobní svobody byla důvodem, proč z původní podoby nového zákona o ochraně ovzduší vypadla pravomoc úřadů prověřovat, v čem a čím si lidé topí.

Mnohé domácnosti totiž spalují nekvalitní uhlí a další nevhodné palivo včetně odpadků. Ovzduší především v malých obcích, ale i větších městech proto bývá v chladných měsících plné škodlivin včetně rakovinotvorných látek.

Novela ještě neschváleného zákona

Úřad Tomáše Chalupy nyní koordinuje práce na přípravě pozměňovacího návrhu, který má ještě ve sněmovně - před konečným schválením - upravit zmiňovaný zákon o ovzduší.

O konkrétní podobě návrhu, který umožní kontrolovat, jak si domácnosti topí, a případně je i pokutovat, nechce ministerstvo zatím hovořit. Příští týden o něm totiž ještě bude jednat se zástupci Moravskoslezského kraje a tamních měst.

"Z tohoto jednání by měl vzejít text pozměňovacího návrhu, který bude následně předložen zpravodajce návrhu zákona o ochraně ovzduší k projednání ve sněmovním výboru pro životní prostředí," uvedla ministerská mluvčí Jendeková.

Pomoc pro špinavé ostravské ovzduší

Právě Moravskoslezský kraj se před dvěma lety marně pokoušel ve sněmovně prosadit novelu zákona o ovzduší. Narazil na tvrzení poslanců, že by kontroly kotlů v domácnostech narušovaly osobní svobodu.

Foto: Martin Netočný

"O obsahu pracovního materiálu zatím podrobněji informovat nebudeme, může se ještě změnit. Do konce příštího týdne by měl být dopracován," řekla Aktuálně.cz ministerská mluvčí Jendeková.

10 milionů na nové kotle

Právě Moravskoslezský kraj si od kontroly kotlů slibuje, že uložená nápravná opatření pomohou pročistit tamní ovzduší, které patří k nejšpinavějším v Evropě.

Spolu s ministerstvem životního prostředí chystá kraj start dotačního programu na Státním fondu životního prostředí, z něhož se bude domácnostem přispívat na nákup nového, moderního a tedy ekologičtějšího kotle.

"Předpokládá se uvolnění deseti milionů korun v roce 2012, přičemž Moravskoslezský kraj by měl přidat stejnou částku," sdělila ministerská mluvčí. Domácnost dostane maximálně 60 tisíc korun.

"Podporovány budou jenom kotle s automatickým přikládáním na uhlí, případně na uhlí a biomasu, pouze kotle s parametry minimálně 3. emisní třídy," upřesnil ministr Tomáš Chalupa.

Navzdory plynofikace obce zůstalo mnoho obyvatel u topení pevnými palivy. Ještě první jarní den si někteří z nich nechali dovézt nové zásoby uhlí.
Navzdory plynofikace obce zůstalo mnoho obyvatel u topení pevnými palivy. Ještě první jarní den si někteří z nich nechali dovézt nové zásoby uhlí. | Foto: Aktuálně.cz, Ondřej Besperát

A starý kotel jste vyhodili?

I zde se chystají úřední kontroly, i když s chystanou úpravou připravovaného zákona o ochraně ovzduší nemá nic společného.

"Kontrola má sloužit pouze k ověření toho, že příjemce dotace skutečně zlikvidoval starý kotel a že skutečně provozuje nový kotel, na který dotaci dostal," řekla mluvčí ministerstva životního prostředí Michaela Jendeková.

Dodala, že tato kontrola bude obsažena ve smlouvě s rodinou, která dostane státní příspěvek na pořízení moderního kotle.

 

Právě se děje

Další zprávy