Lepší lékař u porodu? Připlatíte si přes 1000 korun

Radek Nohl Radek Nohl
25. 10. 2011 6:30
Pacienti si budou moci vybrat lékaře, který je odoperuje. Zaplatí stovky i tisíce
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Ředitelé fakultních nemocnic navrhli první částky, kolik by si pacienti měli připlatit, když budou chtít, aby je operoval nebo aby u některých zákroků byl jimi vybraný lékař.

Částky se podle prvních návrhů budou pohybovat v řádu stovek korun, ale třeba rodičky zaplatí za tuto možnost zřejmě i několik tisíc korun.

"Když přijde rodička s tím, aby byl u porodu konkrétní lékař, myslím, že to určitě bude stát více než tisíc korun," uvedla pro Aktuálně.cz ředitelka plzeňské fakultní nemocnice Jaroslava Kunová.

Také v pražské Fakultní nemocnici Královské Vinohrady by si podle ředitele Marka Zemana mohly ženy připlatit až několik tisíc. 

Drahý gynekolog

Nadstandardní služba, kdy si pacienti budou moci připlatit za konkrétního lékaře, je součástí reformy ministra zdravotnictví Leoše Hegera.

Podle lékařů je největší zájem o tuto službu na gynekologických či ortopedických odděleních. O ceníku bude rozhodovat vedení nemocnic a jejich manažeři nyní vůbec poprvé alespoň rámcové částky sdělují.

Ministr zdravotnictví Leoš Heger.
Ministr zdravotnictví Leoš Heger. | Foto: Jan Langer

Ředitel Nemocnice u svaté Anny Petr Koška tak k výše uvedeným částkám za služby porodníků doplnil, že v případech, kdy kvůli žádosti pacienta bude muset zvolený lékař přijet do nemocnice o víkendu nebo mimo pracovní dobu, by mohlo jít o tisíce korun.

V ostatních případech budou muset pacienti vytáhnout maximálně stokoruny. "Více to určitě nebude," prohlásil  ředitel Fakultní nemocnice Hradec Králové Roman Prymula.

Naopak nemocnice počítají s tím, že budou zákroky, pro něž nebudou tento nadstandard umožňovat. "Pokud někdo bude chtít operovat slepé střevo, není nutné, aby to pokaždé dělal přednosta," uvedl pro příklad ředitel Fakultní nemocnice Brno Roman Kraus.

Zabrání to korupci, tvrdí ředitelé

S návrhem, aby si pacient mohl pro operaci vybrat konkrétního specialistu, přišli lékaři z odborných společností. Podporuje ho však i ministr zdravotnictví Leoš Heger.

"Mají o to zájem i pacienti. Musí se ale nejprve ošetřit, aby to nemohlo být zneužito," říká mluvčí ministerstva Vlastimil Sršeň.

Ředitelka z Plzně Jaroslava Kunová pak upozorňuje, že zavedení nadstandardu v podobě volby operatéra má i protikorupční dopady. "Část peněz zůstane příjmem nemocnice, zbytek dostane lékař," uvedla Kunová.

Zástupci zdravotnických zařízení se však shodují, že je důležité před zavedením nadstandardu vyřešit, aby ti nejlepší lékaři nechtěli pracovat jen za příplatek.

Problematické podle nich bude i to, aby se některým doktorům natolik nezvýšil počet odpracovaných hodin, že to bude v rozporu se zákonem.

Seznam nesmí být diskriminační

Ředitelé nemocnic slibují, že při sestavování seznamu budou postupovat citlivě. "Musíme to udělat tak, aby se nezasahovalo do seznamu operací," řekl Kraus.

Podle Prymuly ale budou trvat na tom, aby doktoři prováděli operaci pacientům, kteří si za to připlatí, pouze o víkendech nebo v jejich volném čase.

"Proč by to nemohli dělat i v pracovní době, když si to bude pacient přát?" reagoval však na to Koška.

Heger plánuje, že si lidé budou moci připlatit také za luxusnější péči. První seznam pěti až deseti výkonů bude znám již v příštím roce.

 

Právě se děje

Další zprávy